Apsurd: Umirovljenici za drugi dohodak uplaćuju doprinose koji im ne mijenjaju iznos mirovine!

Jasmina Grgurić
11. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Koliko je hrvatski mirovinski sustav apsurdan, rečeno je već kroz mnogo životnih primjera, no njima, čini se, nema kraja. Naime, Zakon je takav da postoje umirovljenici koji, iako u mirovini, moraju plaćati doprinos za mirovinsko osiguranje na drugi dohodak, što im ni na koji način neće utjecati na visinu mirovine.

Foto: Pixabay

Za sve one koji rade i uz mirovinu ostvaruju drugi dohodak, poslodavac mora uplatiti doprinose. Međutim, oni neće biti uračunati u mirovinu putem novog izračuna, kako bi ona, logičkim slijedom uplaćenog, bila veća.

Prvo rekli da može, a onda je uslijedio hladan tuš

Slučaj umirovljene pravnice Mirjane, na čijem primjeru ilustrira ovaj dragulj u kruni hrvatskog pravosuđa, donosi Jutarnji list. Unazad pet godina, u mirovini radi poslove sudskog tumača. Posljednje dvije godine, prema novom Zakonu, na njezin honorar uplaćuju se doprinosi za mirovinsko osiguranje. No, na tisuće uplaćenih kuna može zaboraviti, jer ne postoji nikakva zakonska osnova da joj se mirovina ponovno izračuna i uveća za dodatne uplate.

Kada su početkom prošle godine nove zakonske odredbe, prema kojima se na drugi dohodak moraju uplaćivati doprinosi, stupile na snagu raspitala se što to znači u slučaju umirovljenika. Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava rekli su joj da će joj se, kada joj zarada dosegne iznos prosječne godišnje bruto plaće, upisati dodatna godina radnog staža te uvećati mirovina.

Prošla je godina dana, potreban iznos je dosegnut, no umjesto veće mirovine gospođu Mirjanu na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dočekao je hladan tuš. Uputila je HZMO-u zahtjev za novim izračunom, no tamo su joj rekli da to nije moguće.

Nepravda će biti ispravljena od 1. siječnja?

Naime, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, mogućnost za ponovno izračunavanje mirovina predviđena je odredbom članka 100., a jedan od obaveznih preduvjeta je da je zaposlenje, odnosno obavljanje djelatnosti za koju su uplaćivani dodatni doprinosi prestalo ili je obustavljeno. Postavlja se pitanje, koja je onda svrha uplaćenih doprinosa jer, teoretski, gospođa Mirjana ovaj posao može raditi do smrti.

Očito su za ovu “rupu” u zakonu znali i u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, jer, kako kažu iz HZMO-a, prijedlogom novog Zakona o mirovinskom osiguranju predviđena je izmjena. Njome se propisuje mogućnost da se korisniku mirovine odredi novi iznos mirovine i ako je umirovljenik ostvario najmanje jednu godinu staža osiguranja po osnovi drugog dohotka, poput onog ostvarenog putem autorskog honorara ili ugovora o djelu.

No, kako zakon stupa na snagu 1. siječnja 2019. godine, ostaje pitanje što će biti sa svim uplatama doprinosa koje su ostvarene do tada, odnosno hoće li one biti uvažene. Također, moguće je i da prema novom izračunu mirovina bude manja nego što je bila prije dodatnih uplata, i to zbog izračuna vezanog uz odnos zarađene i prosječne plaće. No, dodatna bi godina staža morala povećati vrijednost mirovine pa se vjeruje kako do ove teorije u praksi – ipak neće doći, premda je i sama mogućnost bizarna.