APEL RADNIKA: Dajte nam mirovinu bez penalizacije zbog otkaza i uoči stečaja!

Jasmina Grgurić Zanze
17. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Prijevremenu starosnu mirovinu zbog stečaja poslodavca bez penalizacije u Hrvatskoj prima tek 231 osoba. Premalena je to brojka s obzirom na tisuće tvrtki koje su otišle u stečaj. Najmanje je još toliko njihovih radnika koji su završili na burzi rada, proveli godine bez posla, ali pravo na ovu mirovinu nisu uspjeli ostvariti. Svoj slučaj ispričala nam je Dragica Banović koja apelira na izmjenu nepravednog  zakona.

Na tisuće tvrtki otišlo je u stečaj, no tek oko 200 radnika ostvarilo je pravo na mirovinu bez penalizacije (Ilustracija:Pixabay)

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu zbog stečaja poslodavca ima radnik koji je nakon otkaza prouzročenog stečajem neposredno prije ispunjenja uvjeta za prijevremenu starosnu mirovinu na Zavodu za zapošljavanje proveo neprekidno najmanje dvije godine. Takva mirovina određuje se bez umanjenja zbog ranijeg odlaska, odnosno penalizacije. Ilustrirano primjerom, 55-godišnji Ivan zbog stečaja firme završio je na burzi rada i u jeku gospodarske krize novi posao nije mogao pronaći pet godina. No, s navršenih 60 godina i 35 godina staža, on je mogao u prijevremenu mirovinu bez kažnjavanja pa tako nije morao čekati još pet godina potrebnih za starosnu. Za žene, ti su uvjeti 56 godina života i 31 staža.

Stečaj proglasili tek nakon što su otpustili sto radnika

Međutim, uvjet za prijevremenu starosnu mirovinu zbog stečaja ispunjavaju samo osobe koje su bile u radnom odnosu i za vrijeme stečajnog postupka, odnosno otkaz dobile tek nakon njegova proglašenja. Takvom definicijom pravo gube svi oni koji su neposredno prije stečaja izgubili radno mjesto, pri čemu je on bio posredni uzrok. Upravo jedan od takvih slučajeva je i onaj Dragice Banović. Stečaj nije automatizam, a radnici mjesecima prije njega dolaze na posao, često ne primajući plaću. Preostaje li im u takvim uvjetima čekati stečaj, pita Banović, kako bi nakon godina nezaposlenosti ostvarili svoje pravo na mirovinu bez umanjenja?

“Radila sam u firmi od stotinjak ljudi. Poslodavac je upao u probleme. Nije bilo sredstava za plaće radnika, a zbog neplaćanja najamnine otkazani su zakupi poslovnog prostora. Da bi ljudi imali od čega živjeti, u grupama su otpuštani i poslani na Zavod. Kada je otpušten zadnji radnik skupili su se papiri i na Trgovački sud predan je zahtjev za stečaj. Stečaj je proglašen nakon 13 mjeseci. Znači, trebali smo dolaziti na posao iako ga nismo imali, a nismo imali niti gdje, jer poslodavac nije mogao plaćati najamninu? Po sadašnjem zakonu, nijedan radnik iz moje bivše firme nije ostvario pravo da mu se mirovina ne penalizira” – na nepravdu upozorava Dragica Banović.

Definirati stečaj u roku dvije godine kao uvjet

Kao samo jedna od stotinu radnika tek jedne firme, smatra da bi spornu zakonsku odredbu trebalo sročiti tako da se uvjet za nepenaliziranu prijevremenu mirovinu osigura onima koji su dvije godine na Zavodu za zapošljavanje, a da je u tom roku firma u kojoj su dobili otkaz otišla u stečaj.

“To bi puno značilo umirovljenicima koji nisu svojom voljom otišli u prijevremenu mirovinu već nisu imali izbora, jer su bili na Zavodu bez ikakvih primanja i bez sredstava za život” – apelira na sustav Dragica Banović.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap