[ANKETA] Umirovljenici, koja aplikacije je bolja: Whatsapp ili Viber?

Josip Mihaljević
4. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Pametni telefoni su promijenili način na koji komuniciramo. Osim operativnog sustava i nekolicine aplikacija koje u startu dolaze s mobitelom, jedne od prvih aplikacija koje ‘morate’ skinuti su Whatsapp ili Viber. Obje aplikacije su slične i rade praktički istu stvar, ali postoje razlike.

whatsapp vs viber

Foto: Youtube screenshot

Whatsapp i Viber su se u eri pametnih telefona postavile kao dvije glavne aplikacije za komunikaciju. Whatsapp je izašao 2009. godine, a Viber godinu dana kasnije.

Iako obje aplikacije služe istoj svrsi, iz godine u godinu se pokušavaju unaprijediti novim značajkama kako bi privukli korisnike. Zanimljivo bi stoga bilo vidjeti kako su se korisnici opredijelili između ove dvije aplikacije, jer je opći dojam da je Whatsapp popularniji kod mlađih, a Viber kod starijih korisnika.

Idemo pogledati neke značajke obje aplikacije.

Whatsapp i Viber

  • Obje su besplatne
  • Obje aplikacije nude “zaštitu” privatnosti poruka
  • Obje aplikacije nude pozive i video pozive
  • Podrška za “slabije” pametne telefone je postojana, većina pametnih mobitela pokreće obje aplikacije
  • Obje aplikacije osim poruka nude i razmjenu fotografija, dokumenata, te zvučnih i video zapisa

Ipak, postoje i razlike među njima. Whatsapp je globalno popularniji s milijardu i pol korisnika, od čega 450 milijuna aplikaciju koristi svakoga dana. Viber ima nešto manje brojke – preko 800 milijuna korisnika od kojih 260 milijuna aplikaciju koriste svakodnevno.

Razlike između Whatsappa i Vibera

Viber ima “bogatiji izgled”, dok Whatsapp preferira jednostavno sučelje. Viber prednjači u korištenju ‘stickera’, dok je Whatsapp malo škrt po tom pitanju.

Korisnicima je važna i kvaliteta poziva. Viber na tom polju ima više iskustva jer su ranije uveli pozive u svoju aplikaciju. Stručnjaci se slažu da Viber u idealnim internetskim uvjetima ima bolju kvalitetu poziva, ali da je Whatsapp puno snalažljiviji kada je internet na jednoj ili drugoj strani ‘lošiji’. Što se tiče video poziva, i jedna i druga aplikacija nude jednako kvalitetnu uslugu.

Whatsapp je ipak malo ‘bolji’ u zaštiti privatnosti vaših poruka. Poruke koje šaljete možete vidjeti samo vi i osoba kojoj ste poruku poslali, čak ni Whatsapp ne može pročitati što ste poslali nekome. Viber također nudi zaštitu poruka, ali je stručnjaci ipak na tom polju daju prednost Whatsappu. Treba uzeti u obzir da se aplikacije unapređuju gotovo na tjednoj bazi, tako da se nove značajke i poboljšanje na svim frontama događaju iz tjedna u tjedan.

Korisnici najčešće ostanu s prvom od dvije koju upoznaju, iako ima i onih koji koriste obje aplikacije kako bi mogli ostati u kontaktu s onima koji koriste samo jednu od njih. Među Whatsappom i Viberom je teško izabrati gubitnika jer obje odlično odrađuju svoj posao. Slične su u usluzi koju nude, značajkama koje konstantno uvode i obje su besplatne. Izbor se najčešće svodi na osobne preferencije.

Koju aplikaciju češće koristite, Whatsapp ili Viber?

 

 

 

[ANKETA] Umirovljenici, koja aplikacije je bolja: Whatsapp ili Viber?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap