[ANKETA] Pitamo vas: Hoće li Vlada isplatiti covid dodatak umirovljenicima?

Josip Mihaljević
19. veljače 2021.
Novosti
A- A+

“U ovom trenutku otvorene su sve opcije – da dodatka ne bude, kao i da se on isplati”, kazao je ministar Josip Aladrović prije dva dana o mogućoj isplati covid dodatka umirovljenicima. Sudeći po komentarima umirovljenika ispod naših članaka, dobar dio umirovljenika je skeptičan prema cijeloj ideji i ne vjeruje da će covid dodatak biti isplaćen.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Za dva mjeseca proći će točno godinu dana od kada su umirovljeničke udruge po prvi puta u 2020. godini zatražili isplatu covid dodatka na mirovine, ali njihov je zahtjev dugi niz mjeseci bio ignoriran od strane Vlade. U međuvremenu je velik broj zemalja diljem svijeta svojim umirovljenicma isplatio covid dodatak uz obrazloženje kako su im uslijed pandemije povećani troškovi.

Ideju isplate covid dodatka “oživjela” je Hrvatska stranka umirovljenika prije mjesec dana, a potom i ujedinjeni umirovljenički nastup prošloga tjedna na kojem su covid dodatak zatražile dvije najveće umirovljeničke udruge (Matica i Sindikat umirovljenika) te tri najveće umirovljeničke stranke (HSU, BUZ i SU).

Ujedinjeni umirovljenici zatražili su isplate za umirovljenike u visini 150, 100 i 50 eura ovisno o visini mirovine. Najviše bi dobili umirovljenici s mirovinama ispod 2.710 kuna, srednji iznos oni s mirovinama do 5.000 kuna, a 50 eura je namijenjeno samcima s mirovinom preko 5.000 kuna.

Ministar Aladrović nedavno je kazao kako “neki model obeštećenja (za umirovljenike, op.a.) moramo pronaći”, ali je par dana kasnije također ostavio otvorenu mogućnost da covid dodatka uopće ne bude. Sve ovisi o iznosu usklađivanja mirovina koji bi trebao biti poznat kroz nekoliko dana.

“U slučaju da je indeksacija mirovina niža od one koju smo planirali, a prema svemu sudeći ona će biti nešto niža, razgovarat ćemo o tom dodatku”, rekao je Aladrović.

Ministar je također rekao da su otvorene sve opcije, da dodatka ne bude, kao i da se on isplati. Sklon je i pregovarati o njegovom iznosu te o broju isplatnih razreda za koje smatra da ih treba biti više od tri koja su predložili umirovljenici.

Čitajući komentare naših čitatelja, dobar dio njih je skeptičan oko isplate covid dodatka umirovljenicima pa želimo anketom provjeriti mislite li da će Vlada uskoro isplatiti covid dodatak umirovljenicima.

Vjerujete li da će Vlada RH isplatiti najavljeni covid dodatak umirovljenicima?

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap