Anketa: Jesu li vas roditelji kažnjavali kod kuće?

Ana Kanazir
24. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Život danas se po mnogočemu razlikuje od života nekada, a ista stvar je i s odgojnim metodama. Tako su se prije djeca često kažnjavala na razne načine, od stajanja u kutu do batina. Osim kažnjavanja u školi, kažnjavanje djece je bilo normalno i kod kuće. Danas je situacija nešto drugačija.

Dječak plaće na klupici

Tužno dijete | foto: Pexels, Pixabay

Kao što smo već pisali ovdje, nekada je bilo potpuno normalno kažnjavanje u školama. Učitelji su tako često djecu udarali s ravnalima po dlanovima, često su morala sjediti u magarećim klupama ili klečati u kukuruzima. Ipak i odgojne metode su nekada bile nešto drugačije, pa se vjerovalo kako je ‘batina izašla iz raja’, a kažnjavanje djece je bilo potpuno normalan dio odrastanja.

Crno bijela fotografija učenika u učionici
Gotovo polovica ljudi u anketi doživjela kažnjavanje u školi: 'Kad god sam zaslužio, dobio sam što mi pripada'

Iako se i dalje kažnjavanje koristi kao odgojna metoda, pokazalo se kako ovaj način tretiranja djece može dovesti do problema jednom kada djeca odrastu. Točnije, djeca koja su se često tukla mogu tako biti nasilna kada odrastu, a iste metode će i sami primjenjivati u odgoju svoje djece.

Kako pokazuje istraživanje iz 2006. godine koje je provela Ninoslava Pećnik u Hrvatskoj je na uzorku od 1.146 studenata, 93% ispitanika barem je jednom doživjelo neki oblik tjelesnog nasilja roditelja u obitelji do svoje osamnaeste godine. Kao najteži oblik tjelesnog nasilja 20% studenata izdvojilo je roditeljsku pljusku, a 19% studenata roditeljski udarac predmetom. Podaci su sigurno još i gori za sve koji su odrastali u 50. godinama prošlog stoljeća.

Od kažnjavanja su tako najčešće pljuske po licu, povlačenje za uho, kao i udaranje po stražnjici rukom ili nekim predmetima. Ovakvo kažnjavanje se primjenjivalo nekada, ali i danas. Nas zanima jesu li i vas roditelji kažnjavali kada ste bili mladi.

Jesu li vas roditelji kažnjavali?

Dječak plaće na klupici
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap