Amerikanci za mirovinu trebaju uštedjeti čak 1,5 milijuna dolara!

Jasmina Grgurić Zanze
20. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Amerikanac bi za umirovljeničke dane trebao imati ušteđeno 1,5 milijuna dolara. Riječ je o povećanju za čak pola milijuna dolara u odnosu na dosadašnje preporuke financijskih stručnjaka. Razlozi za to su povećani životni troškovi, nesigurnost sustava socijalnog osiguranja i niska kamatna stopa na ušteđevine.

Amerikanci koji nisu uštedjeli dovoljno, u mirovini si ne mogu priuštiti bolji standard (fot0: Pixabay)

Nesigurna budućnost socijalnog osiguranja i veliki izgledi za povećanje poreza najvažniji su razlozi zbog kojih financijski stručnjaci Amerikancima savjetuju da štede više za mirovinu. Pritom, dosadašnja preporuka popela se s milijun na čak 1,5 milijuna dolara, piše Daily Mail.

Štedjeti čak 25 posto prihoda

Štednja za crne dane: Treći stup, životno osiguranje ili - čarapa?

Tako im milijun više neće biti dovoljan za komotno umirovljenje, odnosno nadolazeći period života od 25 godina. Porezni savjetnici upozoravaju da je financijska situacija vrlo loša. Veću količinu novca u mirovini trebalo bi osigurati štednjom čak 25 posto prihoda, umjesto dosadašnjih deset, koliko većina sada izdvaja za mirovinu. Pritom, niske kamatne stope na štednju zahtijevaju veći kapital kako bi se generirala i veća količina prihoda na koji su navikli.

Jedan od razloga za strahovanje svakako je i dug Sjedinjenih država, a iznosi 21 trilijun američkih dolara. Situaciju dodatno komplicira sustav socijalnog osiguranja kojemu financijska savjetnica i porezna odvjetnica Rebecca Walser predviđa krah. A sve to uz mogućnost povećanja poreza kako bi se izravnale financije javne uprave.

Većina štedi kroz privatne fondove

Walser Amerikancima stoga savjetuje da pametno raspolažu s novcem kako bi si osigurali budućnost u starosti te da nađu dobrog poreznog savjetnika.

Inače, Amerikanci iz državnog sustava “Social Security” dobivaju relativno niske zajamčene mirovine, zbog čega velika većina štedi kroz privatne mirovinske fondove. Ukoliko to nisu činili, njihova mirovina ne pokriva im onakav životni standard na koji su navikli, zbog čega se pak odlučuju na rad u starijoj dobi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap