Alternativan način života – Ovi umirovljenici starački su dom zamijenili životom u kombiju

Dora Šušković Stipanović
9. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Stariji građani koji putuju i kampiraju nisu anomalija već čine velik udio u mnoštvu tražitelja avantura! “Umiroviti se, prodati svoj dom i putovati u kombiju nauči vas mnogo o životu i samima sebi”, poručuju umirovljenici željni izazova. A kako ova ideja zvuči vama?

Photo: Hanson Lu (Unsplash)

Kad pomislite na kampiranje u kombiju, vjerojatno se prisjetite malenih, šarenih hippy vozila marke Volkswagen. Možda vas iznenađuje, ali zadnjih je godina kampiranje i život u kombiju vrlo popularan, kako kod mlađih ljudi koji pokušavaju stati na svoje noge, tako i kod starijih željenih avanture.

Avanturistički duh

Umirovljenici život u kombiju gledaju kao način zabave u njihovim, često usamljenim, monotonim i dosadnim te sjedilačkim načinima života. Radili su cijeli život, odgojili djecu i dočekali unuke, a sad smatraju da je konačno došao red na njih. Žele si ugoditi investirajući novac u sebe same putujući diljem države.

Osobe treće životne dobi, u današnje su vrijeme zdravije od prijašnjih generacija. Također su aktivnije i imaju više nemirnog, avanturističkog duha. Starije osobe same sebe ne smatraju starima! Doživljavaju se mlađima od svoje kronološke dobi, a njihov misaoni stav ne odgovara njihovoj predodžbi o starim osobama. Današnji umirovljenici imaju jasne ciljeve i kreću se prema naprijed stavljajući kvačice na svoj popis želja kojeg ispunjavaju putem.

Zašto kombi?

Mnoge starije osobe žele živjeti u manjem prostoru kako bi si pojednostavile život i smanjile troškove. Kombijem je lakše putovati i pruža veći komfor od putovanja avionom, vlakom ili autobusom. Nije potrebno tegliti teške ruksake napunjene stvarima za kampiranje niti vući kofere na kotače u koje nikad ne stane sve što se želi ponijeti. Također, kampiranje u kombiju puno je udobnije od spavanja u šatoru kojeg svaki puta treba ponovno postaviti. S druge strane, kombi ima sve što je potrebno za život.

Alternativan način života - kako se umiroviti na kruzeru?

Putujući u kombiju, starije se osobe mogu zaustavljati putem, odmoriti i vidjeti prekrasna mjestašca koja još nisu natrpana turistima. Putovanje mogu prilagoditi svojim interesima, a tempo svojoj kondiciji. 

Putovanje kombijem nije skupo. U kombiju postoji kuhinja pa nema potrebe svakodnevno trošiti novac na restorane. Nema traženja ni plaćanja apartmana i hotela. Cijena održavanja kombija slična je onoj održavanja osobnog automobila, a jeftinije je kupiti teretno vozilo nego kamper. Osim toga, kombi se iznutra može dizajnirati po vlastitim željama i prilagoditi potrebama starijih osoba.

Umirovljenici su, generalno, često usamljeni i rijetko sklapaju nova prijateljstva, a putujući u kombiju imaju priliku upoznati zanimljive ljude i steći prijatelje. Neke osobe putuju same, neke u paru kao supružnici, a neke s kućnim ljubimcem poput psa ili mačke.

Ako odmaraš, hrđaš

Ukoliko vam sve ovo zvuči nezamislivo ili idilično, vrijeme je da pročitate kako to izgleda u praksi i s kojim izazovima se potrebno suočiti pri odluci o putovanju u kombiju. Donosimo priču o umirovljenici koja je odlučila poduzeti akciju i kupiti kombi kako bi putovala Amerikom!

Amerikanka Joan Turcotte, napustila je dom umirovljenika u New Hampshireu zbog svog novog kampera – kombija marke Ford Transit kojeg je od milja nazvala “Maisy”. Nakon što je nekoliko godina živjela u kompleksu za starije osobe, shvatila je da treba biti aktivna i raditi nešto uzbudljivo te je odlučila kupiti kombi. Joanina obitelj u početku nije bila previše oduševljena njezinim planom za putovanje.

Sin joj je rekao: “Mama, prestara si za takve ludosti.”

Ali mama mu je odlučno uzvratila: “Osjećam se posve sposobnom putovati Amerikom u svojoj Maisy. Bit će to velika avantura! “

I njezini stariji prijatelji mislili su da je starost vrijeme za sjedenje i čekanje smrti, ali to je Joanu još više okuražilo. Ona je svjesna da je u posljednjoj trećini svog života i da sada treba učiniti nešto sa svojim znanjem, iskustvom i mudrošću.

Preuređenje običnog teretnog vozila u kamper nije je puno koštalo jer je imala pomoć unuka koji je stolar. On je izolirao kombi, stavio pod i sagradio krevet. Ostali namještaj kupila je za malo novaca u trgovini rabljenim namještajem. Ima čak i sklopivi prijenosni toalet spremljen ispod kreveta. Njezin kombi njeguje minimalistički stil, a uskoro će na krovu imati i solarne panele za punjenje uređaja poput svjetiljka, putnog frižidera, ventilatora i mobitela.

“Ako odmaraš, hrđaš.”, moto je 79-godišnje Joan Turcotte koja se umirovila u svom kombiju.

Joanin je plan voziti istočnom obalom Amerike i zaustavljati se u državnim i nacionalnim parkovima te kampovima. Posjećivat će i prijatelje, a veoma je uzbuđena isprobati spavati u “Maisy” na parkiralištu velikog trgovačkog lanca Walmarta. “Zvuči zabavno”, zaključuje Joan.

Alternativan način života – Ovi umirovljenici starački su dom zamijenili životom u kombiju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap