Aladrović: Ne očekujemo probleme s isplatom mirovina na području potresa

Jasmina Grgurić
8. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Da ne očekuje probleme s mirovinama i naknadama na potresom pogođenom području, čija isplata počinje danas, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi, Josip Aladrović. Osim toga, za to područje planiraju uvesti i dodatne mjere potpore.

Josip Aladrović (Snimak zaslona/Nova TV)

Ministar Josip Aladrović kazao je jučer da ne očekuju probleme s mirovinama i naknadama na potresom pogođenom području, čija je isplata počela danas. U kontaktu su, navodi, s bankama i Hrvatskom poštom.

“Na području koje je pogođeno potresom imamo oko 3.800 primatelja zajamčene minimalne naknade. Ona se inače isplaćuje 15. u mjesecu, danas započinjemo s isplatom” – rekao je Aladrović  u Dnevniku Nove TV.

Većina naknada isplaćuje se preko Pošte te će poštari dostavljati naknadu, a moguće ju je podignuti i u poslovnicama pošte.

Svi ulaze u mjeru od 4.000 kuna

Aladrović je rekao i kako planiraju dodatne mjere jer je, osim stanovništvu, pomoć potrebna i poduzetnicima.

“Danas je sjednica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sva područja koja su pogođena potresom, odnosno poduzetnici i zaposlenici s tih područja će ući u mjeru od 4.000 kuna” – naglasio je.

Dodao je kako očekuju da će to biti 20.000 zaposlenika, što je oko 160 milijuna kuna pomoći za očuvanje radnih mjesta za prva dva mjeseca ove godine. Ministar tvrdi da se ta mjera za to područje može izdržati koliko god to bude potrebno.

“Moramo vratiti život na ovo područje. Moramo omogućiti poduzetnicima da rade. I mi moramo zaposlenicima omogućiti da mogu primati svoje plaće” – rekao je Aladrović.

Isto tako, Ministarstvo će odrediti tko ima pravo na besplatan obrok, a zatim će Crveni križ, Civilna zaštita ili vojska osigurati da obroci dođu do građana kojima su potrebni.

Jednokratna pomoć od 2.500 kuna

Produžuju se i mjere skraćenog radnog vremena za koje se zalažu sindikati i poslodavci.

“Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijet će odluku da se mjere skraćenog radnog vremena proširuje dodatno za cijelu ovu godinu” – kazao je.

Aladrović je dodao kako u ovom trenutku ima 30.000 radnika. Ministar kaže i da predlažu da sufinacirano radno vrijeme, koje je do sad bilo 50 posto, bude 90 posto za one koji su najviše pogođeni.

“Doslovno da država financira 9 od 10 radnih dana”, rekao je za Dnevnik Nove TV te dodao kako je iz Europske unije osigurano 2,2 milijarde kuna, a to bi trebalo biti adekvatno za prva 3-4 mjeseca, no sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Poziva sve koji su stradali u potresu da se prijave za jednokratnu pomoć od 2.500 kuna, jer ona nije, kako kaže, namijenjena samo socijalno ugroženima.

 

Aladrović: Ne očekujemo probleme s isplatom mirovina na području potresa
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap