Afera Fimi media: Ivo Sanader proglašen krivim, HDZ odgovoran!

Josip Mihaljević
13. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Jutros je na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i njegovim suradnicima izrečena presuda oko afere ‘Fimi media’. Sanader i suradnici su proglašeni krivima zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi medija, a sud je kazao da je HDZ kao stranka odgovorna.

sanader

Foto: Ivo Sanader | Youtube screenshot

Objavljena je nepravomoćna presuda u ponovljenom slučaju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim bivšim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi media, piše N1.

Ivo Sanader, Mladen Barišić i Branka Pavošević proglašeni su krivima, a sud je ustvrdio da je HDZ kao stranka također odgovorna.

“U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljanja imovinske koristi, Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8 milijuna kuna iskorišteno je za financiranje HDZ-a”, navodi se u obrazloženju presude.

Sutkinja je kazala kako je od 24 milijuna kuna osam otišlo u HDZ, a dio je dan Sanaderu za put u SAD te za “odijela”.

Sanader je osuđen na osam godina zatvora, ali mu se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

“HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14 milijuna kuna. Od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna”, kazala je sutkinja.

Sanader nije bio na izricanju presude, trenutno se nalazi na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama.

Pravosudna sapunica počela je prije 10 godina. Prva nepravomoćna presuda (u kojoj je Sanader također bio kriv) završena je 2014. godine, ali ju je Vrhovni sud srušio 2015. godine i vratio slučaj na ponovno suđenje.

 

ivo sanader
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap