84-godišnja književnica dobila nagradu za roman o jednoj baki koja uzgaja marihuanu

Josip Mihaljević
17. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Gone to Pot, u prijevodu “Otišla u travu” najnoviji je roman jedne 84-godišnje spisateljice iz Kanade. Jučer je osvojila nacionalnu nagradu za humor, što je zaista impresivno budući da u kanadi živi blizu 39 milijuna ljudi. Nažalost, na dodjelu nagrada nije mogla doći jer se oporavljala od blažeg moždanog udara.

jennifer craig

Foto: Jennifer Craig | jennifercraig.net

Ovogodišnja dodjela “Leacockove medalje za humor” u Kanadi ući će u povijest. Prvo, sve tri finalistice bile su žene. Drugo, pobjednica je gotovo preminula od uzbuđenja zbog nagrade: samo dva dana prije dodjele, 84-godišnja Jennifer Craig doživjela je manji moždani udar. Na svu sreću, nije ozbiljno, ali nije mogla putovati kako bi preuzela nagradu.

Osvojila 72.000 kuna zbog romana o baki koja dila travu

Umjesto nje, nagradu je preuzela njezina kćer Juliet Craig:

“Stvarno je bezveze što ona nije mogla biti ovdje s nama. Jako je razočarana što nije mogla putovati. Ali reći ću vam jedno, bila je jako uzbuđena oko ovoga i čak je u afektu rekla: ‘Ako ću već umrijet od silnog sekiranja oko ove dodjele, najbolje da to bude u nedjelju nakon što sve prođe’. Jako je ponosna i počašćena. Od svih nagrada koje je mogla osvojiti, ovo joj je zasigurno najdraža!” Juliet Craig

Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje za najhumorističnije književno djelo koju je napisao engleski ili kanađanski autor. Uz nagradu, osvojila je i 15.000 kanađanskih dolara  (oko 72.000 kuna).

Jennifer je odrasla u teškim vremenima za vrijeme Drugog svjetskog rata, a humorom je prebrodila mnoge strahote koje je doživjela.

“Ona je urnebesna uživo i jako je brza na jeziku, posebice za 84-godišnjakinju. Ima posve moderan smisao za humor i siguran sam da bi ‘ubila’ na pozornici da je mogla biti s nama ovdje” rekao je organizator Nathan Taylor.

“Otišla u travu” je savršen roman za ovu nagradu, kaže Terry Fallis, dobitnik nagrade u 2008. i 2015. godini:

“Baš visoko cijenim ovaj roman. Ako ste ga pročitali, znate i sami da cijela priča ide puno dublje od samog naziva.U romanu je glavni lik baka koja iz određenih razloga ulazi u svijet uzgajanja i preprodaje marihuane. Nije baš idealan vodič za probati tako nešto u stvarnosti, ali je stvarno smiješno i ispunjavajuće štivo.” Terry Fallis

Ovo je četvrti roman 84-godišnje književnice, a mi joj čestitamo na nagradi i želimo da ih napiše još barem toliko!

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap