77-godišnja Westwood i dalje nepopustljiva, osudila mladu redateljicu: “U tom filmu nema ni pet minuta aktivizma”

Jelena Ratko
14. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Kada je Lorna Tucker počela snimati dokumentarac o Vivienne Westwood, prijatelji i obitelj poznate dizajnerice upozorili su je da, kako god da film ispadne, Westwood se on neće svidjeti.

Film “Westwood: Punk, Icon, Activist” zamišljen je kao intiman portret kontroverzne dizajnerice, koji obrađuje temu njezinog privatnog života, koliko i karijere. Film je završen i ispostavilo se da su predviđanja 77-godišnjoj dizajnerici bliskih osoba bila točna – ona je dokumentarac ocijenila “prosječnim”. Na svom Instagram profilu podijelila je fotografiju teksta koji kaže kako u filmu “nema niti pet minuta aktivizma, već je umjesto toga prikazano samo puno zastarjelih snimaka koje su besplatne i dostupne za gledanje putem interneta”.

Ovo im nije prva suradnja

Tucker je upoznala Westwood kada su je prijatelji obavijestili da dizajnerica dolazi u njihov glazbeni studio kako bi snimila rap pjesmu s Joshom Hommeom iz benda Queens of the Stone Age.

Redateljica je, tvrdi, potrčala prema studiju čim je čula da dolazi Vivivenne, a dizajnerica je, “kada je ušla, nosila cipele na visoku petu, predivnu haljinu i imala dugu crvenu kosu”, kaže i dodaje kako je “bila potpuno očarana”.

Ono što je zanimljivo u cijeloj toj priči, jest da su Tucker i Westwood ranije već bile surađivale 2013., kada je brend Vivienne Westwood bio u potrazi za redateljima koji će predstaviti svoje ideje za njihovu video kampanju.
Zajedno su radile na kratkom filmu Red Shoes, koji je inspiriran na priči Hansa Christiana Andersena.

Nedugo nakon toga, Tucker je slavnoj dizajnerici predložila da snimi dokumentarni film o njezinoj životnoj priči i godinama aktivističke borbe. Od samih početaka, snimanje je bilo prožeto tenzijama. “Uvijek sam imala osjećaj da će me kasnije pokušati izmanipulirati”, govori redateljica filma danas. Dok su iz modne kuće Westwood predlagali da okosnica radnje bude ekološki aktivizam, Tucker se tome protivila jer nije smatrala da će na taj način doprijeti do šire publike.

Podijeljena mišljenja o konačnom “proizvodu”

Na kraju, u filmu se radi o ženi teškog karaktera. Westwood je prikazana kao glavna protagonistica koja to odbija biti, a kad god se pojavi pred kamerom, žali se na to kako mora kopati po svojoj prošlosti. Kada su pogledali film, drugi redatelji pitali su Tucker zašto je odabrala baš te dijelove snimljenog materijala, no ona tvrdi kako je za sve imala razlog. Ona priznaje da o Westwood nije puno znala prije samog početka snimanja, ali isto tako kaže da, kada god se prihvaća određene teme, ne istražuje puno prije. Uvijek nastoji prikazati vlastiti put i proces istraživanja na filmu.

 

“Kada je kamera bila isključena, male anegdote i inspirativne priče koje mi je pričala bile su stvari koje su me zaista oborile s nogu. Ali, u to vrijeme, Vivienne je pred svim kamerama pričala samo o posljednjem političkom pothvatu kojeg se bila uhvatila. Bilo je teško”, objašnjava redateljica.

“Westwood: Punk, Icon, Activist” portret je dvije beskompromisne umjetnice: Vivienne Westwood i Lorne Tucker. Kada se Westwood ogradila od filma i rekla kako on nema veze sa stvarnošću, Tucker svejedno nije izbacila dijelove koji se dizajnerici nisu svidjeli. “Pomislila sam, zar sam bila toliko nepopustljiva da ju je uzrujao moj film?” govori Tucker, ali i dodaje kako su joj najveća nagrada bili ljudi koji su joj se obratili govoreći da ih je dokumentarac inspirirao i promijenio. “Za mene, to je bilo dovoljno”, kaže.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap