111-godišnjakinji ukinuli mirovinu jer su je proglasili mrtvom: “Stara jesam, ali glupa nisam”

Josip Mihaljević
30. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Bizaran slučaj iz San Francisca. Tamošnji pandan mirovinskom osiguranju tvrdi kako je 111-godišnjakinji poslao pismo u kojem su je pitali je li umrla. Nakon što nisu dobili odgovor, u sustavu su je označili mrtvom i prestali joj isplaćivati mirovinu. Ali naletjeli su na krivu baku…

baka

Foto: Pixabay

Lucy Mirigian (111) iz San Francisca je itekako živa, bez obzira na to što vlada SAD-a kaže. Novinari San Francisco Chroniclea upoznali su je baš kada je rješavala jednu križaljku. Znate, jedan od preduvjeta za rješavanje križaljke jest taj da ste živi.

“Stara jesam, ali glupa nisam. Znate, ljudi očekuju od starijih da budu glupi. To nisam ja”, rekla im je.

Nije odgovorila na pismo u kojem piše da je umrla

Prošle godine, u studenom, dobila je pismo od tamošnje institucije koja je pandan našem mirovinskom osiguranju. Tamo su odlučili da je Lucy pokojna, jer im nije odgovorila na pismo u kojem piše da je ona preminula. Lucy tvrdi kako nikakvo pismo takve vrste nije došlo do nje. Rezultat svega toga je ovaj: mirovinsko joj je prestalo slati mirovinu od 377.26 dolara (2.378 kuna), a skoro su je isključili iz zdravstvenog osiguranja.

I tada je počela njihova noćna mora. Ona, njena kćerka i zet već mjesecima vode pravnu bitku potpuno bizarnog karaktera – moraju dokazati da je živa. Iako ovo zvuči jednostavno, Lucy kaže: “Jedna stvar je biti živom. Uvjeriti Vladu SAD-a u to kada se ona ne slaže s time je puno teži posao.” Zvali su ih nebrojeno puta, pisali mailove, slali pisma, ostavljali poruke. Izgleda da nije tako lako uvjeriti Vladu da si živ, kad je ona već odlučila da niste.

Nakon što su obavijestili medije što se to događa, jedan lokalni političar uzeo je stvar u svoje ruke i problem je ubrzo bio razrješen. Mirovinsko joj je nastavilo plaćati mirovinu, a platili su joj i zakasninu za sve propuštene mjesece.

Sada planira otići na putovanje s obitelji: “Cijeli život, nikada nisam mogla mirno sjediti. Vidim okolo starice poput mene kako samo sjede na klupama, valjda čekaju da umru. Ja neću tako. Volim brodove i volim putovati svijetom. Svijet je veliko mjesto. Imala sam dug i uzbudljiv život, i još uvijek nije gotov!”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap