Vera (61) nam se obratila za pomoć: ‘Imam 41 godinu staža, kada mogu u mirovinu?’

Jasmina Grgurić Zanze
17. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Gospođa Vera i dalje radi, iako već ima uvjete za starosnu mirovinu kao dugogodišnja osiguranica. Zanima je hoće li biti penalizirana ako ne čeka starosnu dob za žene, no ta se mirovina ne umanjuje. Također, otkrila nam je da je ostala raditi u bolnici kako bi iskoristila još neka radnička prava, ali i zdravstveni sustav u kojem je zaposlena. Majka je četvero djece pa će joj se izračun raditi za čak 44 godine staža.

Ilustracija: Rawpixel

Vera ima 61 godinu života i 41 godinu radnog staža. Još uvijek radi, a kako već ima uvjete za mirovinu, pitala nas je koje su njezine opcije te hoće li biti penalizirana ako se umirovi prije 65. godine. Kako je njezin slučaj specifičan, odlučili smo ga iskoristiti kao primjer da bismo ilustrirali opcije građana za odlazak u mirovinu.

Mirovina za dugogodišnjeg osiguranika ili starosna

Radnik u starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika može otići kada napuni 60 godina života i 41 godinu radnog staža, a pritom neće biti penalizran. Dakle, gospođa Vera već sada može odabrati takvu vrstu mirovine bez straha od njezina umanjenja. Takvu mirovinu u Hrvatskoj prima mali broj građana, njih tek nešto više od 51 tisuće, a prosječna mirovina iznosi im 612 eura, dakle veća je od prosjeka starosne mirovine zbog prosjeka od 42 godine radnog staža.

starija zena
Znate li s koliko godina će se od 1. siječnja žene moći umiroviti? Donosimo detalje

Druga opcija za našu Veru je da radi do 65. godine ili dulje te ode u klasičnu starosnu mirovinu. Žene u starosnu mirovinu ove godine mogu sa 63 godine i 3 mjeseca života, uz uvjet od najmanje 15 godina staža. Uvjet dobi se za žene u prijelaznom razdoblju povećava svake godine za tri mjeseca pa će od iduće godine on biti 63 i pol godine i tom dinamikom sve do 2030. godine kada će se uvjeti izjednačiti s onim muškaraca pa će i žene morati čekati do 65. godine.

Ipak, u ovom slučaju naša umirovljenica prve uvjete za starosnu mirovinu morala bi čekati do kraja 2025., odnosno početka 2026. godine kada će imati 64 godine. Taj odabir ne bi joj donio ništa osim duljeg ostanka u svijetu rada i mirovinu veću za dodatne godine radnog staža koje bi u međuvremenu skupila.

Radi i dalje zbog božićnice, regresa i bolničkog sustava

Kako je majka četvero djece, na njezin radni staž dodat će joj se još dvije godine staža, šest mjeseci po djetetu, što će joj također uvećati mirovinska primanja u starosti. Njezin plan je iduće godine tako sakupiti 42 godine rada, što bi joj donijelo 44 godine staža s djecom.

Pitali smo našu buduću umirovljenicu zašto i dalje radi, kada već sada može u mirovinu, a njezin  odgovor je vrlo zanimljiv.

– Želim ostvariti još neka radnička prava poput božićnice i regresa, imam neiskorišteni godišnji, a tu su i zdravstveni razlozi. Radim u bolnici pa mi je liječenje na neki način dostupnije. Kada obavim kontrolu i iskoristim sav godišnji početkom iduće godine, tada ću vjerojatno otići u mirovinu, rekla nam je gospođa Vera koja će, za razliku od većine, od svoje mirovine moći koliko-toliko pristojno živjeti u starosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap