Usklađivanje mirovina kroz godine: 2015. se vršilo po stopi od 0,30 posto, a ljetos je bilo rekordno

Ana Kanazir
29. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Jučer je donesena službena odluka na sjednici Upravnog vijeća HZMO-a o stopi usklađivanja mirovina. Radi se o stopi od 4,19 posto, a povećane mirovine će umirovljenici dobiti u travnju, sa zaostacima za siječanj i veljaču. Ova stopa usklađivanja nije toliko visoka u usporedbi sa srpanjskom stopom usklađivanja od 8,42 posto. S druge strane usklađivanje mirovina po niskoj stopi od 0,30 posto se dogodilo u srpnju 2015. godine, a nekih godina usklađivanja nije ni bilo.

Stavljanje novčanica eura u novčanik

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Stopa usklađivanja mirovina iznosi 4,19 posto, što je nešto manje od prvotno izračunatih 4,26 posto, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, ovo nije najmanja stopa usklađivanja od 1999. godine. Ono što je poznato je da nije ni najviša stopa, jer su se mirovine po rekordnoj stopi od 8,42 posto usklađivale ovoga ljeta.

Crno-bijela fotografija na kojoj je prikazana ruka koja vraća eure u novčanik
Izračun usklađenih mirovina: Najniže rastu za oko 14 eura, a oni iz Sabora i Vlade dobivaju 78 eura više

Stopa usklađivanja se mijenjala kroz godine

Novim usklađivanjem mirovina će najviše profitirati bivši zastupnici u Saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda i glavni državni revizori kojima će mirovina biti veća za čak 78,12 eura, dok će stopu usklađivanja od 4,19 posto najmanje osjetiti oni s najnižim mirovinama. Cijeli izračun mirovina po kategorijama možete pročitati u ovom tekstu.

Što se tiče same stope usklađivanja ona se kroz godine mijenjala i to zbog promjenjivih podataka koji su potrebni za izračun same stope usklađivanja. Radi se o podacima o prosječnoj bruto plaći za polugodište i o stopi rasta potrošačkih cijena u istom razdoblju. Točnije, stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Usklađivanje se još uvijek vrši zbrajanjem 70 posto indeksa koji je više rastao te 30 posto onoga koji je rastao manje, što bi se uskoro moglo i promijeniti pa bi model usklađivanja bio 85:15, o čemu smo pisali ovdje.

Pojedinih godina nije bilo usklađivanja

Zanimljivo je vidjeti kako su se mirovine usklađivale u različitom razdoblju. Tako je prvo usklađivanje bilo u srpnju 1999. godine, a usklađivalo se po stopi od 3,85 posto. Tada je aktualna vrijednost mirovine (AVM) porasla s 35,16 (4,67 euro) na 36,51 kunu (4,85 euro). Zanimljivo, u drugoj polovici 2004. te u cijeloj 2005. godini nije se mijenjao indeks potrošačkih cijena, što znači da su se mirovine obračunavale po 100-postotnom iznosu rasta prosječnih bruto plaća. Umirovljenicima je u tom razdoblju mirovina narasla za osam posto. Najniže usklađivanje mirovina je bilo u srpnju 2015. godine, kada se radilo o stopi usklađivanja od 0,30 posto, a najviše, ono rekordno, je bilo u srpnju 2023. godine, kada se radilo o postotku od 8,42 posto.

Bilo je vremena i kada usklađivanja nije bilo. U siječnju 1999. mirovine su ostale na istoj razini, kao i u cijeloj 2010., 2011. te 2014. i prvoj polovici 2015. godine. Tada su indeksi potrošačkih cijena i bruto plaća padali, što bi značilo da bi i mirovine usklađivanjima bile niže. No, srećom, usklađivanja se provode samo kada indeksi rastu, pa time rastu i mirovine.

Kako je izgledalo usklađivanje kroz godine možete pogledati u tablici ispod:

usklađivanje mirovina kroz godine

Usklađivanje mirovina kroz godine | Foto: Screenshot HZMO

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap