Umirovljenici zajedno počeli javnu kampanju: U programu nude 200 eura veće mirovine

Jasmina Grgurić Zanze
5. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Političku kampanju započela je platforma ‘Umirovljenici zajedno’ na prvoj javnoj tribini održanoj u Bjelovaru, dok će iduća biti u Osijeku. Javnost su upoznali s političkim programom koji se temelji na povećanju mirovina kako bi one dosegle 60 posto prosječne plaće. Lazar Grujić i Milivoj Špika predstavili su novi model izračuna mirovina koji bi većini umirovljenika trebao donijeti 200 eura veće mirovine.

Platforma 'Umirovljenici zajedno'

Foto: Platforma ‘Umirovljenici zajedno’

Politička platforma ‘Umirovljenici zajedno‘ započela je predizbornu kampanju uoči nadolazećih izbora. Izborni program temelje na povećanju mirovina, o čemu su javnost upoznali na prvoj u nizu javnih tribina, održanoj ovih dana u Bjelovaru. Tamošnjim su se umirovljenicima predstavili kao politička opcija koja okuplja osam umirovljeničkih stranaka na čelu sa SU-om, BUZ-om i DSU-om.

Prosječna mirovina trebala bi biti 720 eura

Umirovljenici zajedno izračunali kolika treba biti mirovina s 'punim' stažem i 65 godina

– Uz podršku umirovljenika sasvim sigurno ćemo uspjeti realizirati naš temeljni programski cilj, a to je na temelju obećanja HDZ-a još iz 2016. godine da se mirovine podignu do 60 posto prosječne plaće. To je moguće uraditi samo na način kako to predlaže Platforma Umirovljenici zajedno. Kako je prosječna plaća sada 1.200 eura, prosječna bi mirovina trebala biti 720 eura, poručili su na javnoj tribini.

Prijedlog za povećanje mirovina kroz novi izračun na bazi 75 do 80 % neto plaće kroz 10 najboljih godina, uz aktualnu vrijednost mirovine od 18,5 eura, a nakon novog usklađenja 20 eura, za svaku godinu staža te ukidanje penalizacije s navršenih 65 godina života, predstavio je Milivoj Špika.

Za 750.000 umirovljenika 200 eura veće mirovine

– Za ovo što tražimo treba oko 1,5 milijardi eura, što se može dodatno izdvojiti iz proračuna koji se rekordno puni. To bi značilo povećanje mirovina za više od 750 tisuća umirovljenika od oko 200 eura svaki mjesec. Naš prijedlog bi najviše osjetilo 300.000 umirovljenika s minimalnim mirovinama i 200.000 prijevremenih umirovljenika. Dakle, više od pola milijuna umirovljenika ima i te kako dobar razlog, u prosjeku 200 eura svaki mjesec veća mirovina, da izađe na izbore i podrže Platformu Umirovljenici zajedno, rekao je Špika.

Objasnili su i da usprkos rekordnom rastu mirovina one nisu realno rasle u odnosu na rast prosječne plaće. Mirovine su, ističu, u blagom padu, jer i sami umirovljenici vide da usprkos nominalno većoj mirovini ne mogu kupiti više toga, nego prošle godine s manjom mirovinom. Građani na javnim tribinama imaju priliku postavljati pitanja i dobiti pojašnjenja, a iduća tribina bit će održana u Osijeku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap