Umirovljenici u BiH najviše rade kao vozači kamiona, a broj zaposlenih kontinuirano raste

Ana Kanazir
24. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Rad u mirovini nije izvor dodatne zarade samo u Hrvatskoj. Umirovljenici u BiH također sve više rade u mirovini. Prema podacima je tako u veljači u Republici Srpskoj radilo ukupno 6.830 umirovljenika, što je skoro 300 osoba više nego krajem prošle godine. Osim toga, poznato je i kako najviše njih rade kao vozači kamiona. U Federaciji BiH je mogućnost rada u mirovini tek pokrenut, ali i tu se javlja veliki interes.

Umirovljenik popravlja u svojoj radionici

Rad u mirovini | Foto: Unsplash

S jedne je strane na sve veću potrebu zapošljavanja umirovljenika u BiH je utjecao masovni odlazak radnog sposobnog stanovništva iz zemlje i nedostatak radne snage, a s druge strane umirovljenici traže izvore dodatne zarade.

Rad u mirovini: Donosimo koliko redovitih i povlaštenih umirovljenika radi i koje su djelatnosti najpopularnije

Iz Udruge prijevoznika za međunarodni i unutarnji promet RS-a su otkrili kako trenutačno na cestama kamione vozi 70 posto umirovljenika, a umirovljenici se zapošljavaju i u građevinskom sektoru. Prema podacima, u Republici Srpskoj je krajem veljače bilo zaposleno ukupno 6.830 umirovljenika, a broj sve više raste, navodi Dnevnik ba.

– Najveći broj korisnika prava sa statusom osiguranika imamo u Banjoj Luci, Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Zvorniku, Gradišci. Djelatnosti u kojima korisnici prava na mirovinu sa statusom osiguranika najčešće rade su građevina, promet, prehrambena industrija, telekomunikacije, rudarstvo, gdje se najčešće traže stručnjaci s odgovarajućom licencom, rekli su iz njihovog Zavoda za mirovinsko osiguranje. Umirovljenici u Federaciji BiH su pak ovo pravo za rad u mirovini stekli tek nedavno, ali i tu se vidi porast interesa.

U Hrvatskoj je na dan 31. siječnja ove godine na pola radnog vremena bilo zaposleno ukupno 23.365 umirovljenika, a najveći broj njih radi u trgovini na malo i veliko i na popravcima motornih vozila. Slijedi ih 3.234 zaposlenih u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima te 3.126 zaposlenih u prerađivačkoj industriji. Više o radu u mirovini redovitih i povlaštenih umirovljenika možete vidjeti ovdje.

Umirovljenik popravlja u svojoj radionici
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap