Umirovljenici o usklađivanju: ‘Život je skuplji svima pa dajte isti iznos u eurima za sve, a ne postotak’

Jasmina Grgurić Zanze
21. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Gotovo 4.500 umirovljenika sudjelovalo je u anketi portala Mirovina.hr o kvartalnom usklađivanju mirovina. Čak 97 posto njih podržava ovaj prijedlog SUH-a i HSU-a koji inicijalno dolazi od ekonomskog analitičara Željka Šempera. Kvartalnim usklađivanjem smanjilo bi se zaostajanje mirovina za rastom cijena i plaća. Većina umirovljenika pritom smatra da treba podići omjer usklađivanja na sto posto prema indeksu većeg rasta, ali i da svi umirovljenici trebaju dobiti jednak iznos, a ne postotak od vlastite mirovine.

euro kovanice

Euro kovanice | foto: Pixabay, vitaliy-m

Siječanjsko usklađivanje mirovina umirovljenicima će donijeti tek 4,26 posto više, prema izračunu analitičara Željka Šempera, o čemu više možete pročitati ovdje. Za više od 310.000 umirovljenika s najnižom mirovinom to je svega oko 13 eura više, a za one s najvišom mirovinom oko 55 eura, dok ovo usklađivanje na saborsku mirovinu donosi oko 80 eura više.

Sindikat traži i pravedniji model usklađivanja

Računanje eura
Usklađivanje mirovina: Analitičar izračunao za koliko posto će se mirovine povećati

Službena odluka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje još uvijek se čeka, a poznato je da će uvećane mirovine biti isplaćene u travnju za ožujak sa zaostacima razlike za siječanj i veljaču. Mirovine se usklađuju dvaput godišnje prema polugodišnjim kretanjima promjena indeksa potrošačkih cijena i prosječne plaće. Dakle, mjesečni podaci Državnog zavoda za statistiku za posljednjih šest mjeseci godine uspoređuju se s mjesečnim kretanjima u prvih šest mjeseci. To znači da više od pola godine umirovljenici plaćaju skuplje troškove života s istim mirovinama, sve dok im se ne isplati ta razlika. Usklađivanje se računa u omjeru 70:30 u korist povoljnijeg faktora rasta, dakle ovisno jesu li više rasle cijene ili plaće. Ta će formula ubuduće iznositi 85:15.

Baš zbog toga Sindikat umirovljenika Hrvatske predlaže da se mirovine usklađuju četiri puta godišnje, umjesto dvaput, a kvartalno usklađivanje podržavaju i Hrvatska stranka umirovljenika i ekonomski analitičar Željko Šemper, o čemu smo pisali ovdje. Pritom SUH traži i da se mirovine usklađuju u 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta, uz eventualne korekcije za one s najnižim mirovinama, kako ne bi kod svakog usklađivanja dobili najmanje iznose te tako još više zaostajali za ostalima.

Čak 97 posto od 4.500 ispitanih podržava ideju

Pitali smo naše umirovljenike što misle o kvartalnom usklađivanju mirovina, a u anketi na našem portalu sudjelovalo je gotovo 4.500 ispitanika. Čak 97 posto njih slaže se s ovim prijedlogom. Među njima, oko 37 posto misli da bi češćim usklađivanjem mirovine manje zaostajale za rastom cijena i plaća. Gotovo 60 posto anketiranih smatra da se uz češće usklađivanje treba izmijeniti i formula usklađivanja na sto posto prema povoljnijem indeksu. Samo 1,4 posto mišljenja je da sadašnji model usklađivanja ne treba mijenjati, dok 1,5 posto kaže da im je svejedno koliko će se puta godišnje usklađivati mirovine.

Anketa portala Mirovina.hr

Anketa portala Mirovina.hr

Ovu temu umirovljenici su komentirali i na našoj Facebook stranici. Zanimljivo je kako se dio njih zalaže za jednak novčani iznos usklađivanja svima, a ne postotak.

‘Poskupljenje je svima isto pa dajte isti iznos svima’

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Analiza usklađivanja mirovina: Evo kako nas Vlada zakida za povoljnije povećanje

– Ako se mirovina usklađuje zbog poskupljenja troškova života, onda ta mirovina i meni i vama i čelnicima mora bit iznosom ista, na primjer svima 30 eura od najmanje do najveće mirovine. Kad bude povišica mirovine onda neka se povisuje u postocima, svakom na njegov iznos mirovine, jer mirovina ovisi o poslu gdje si radio, plaći, godinama staža i slično. Ono što stalno poskupljuje po dućanima i placu je za sve isto, i za one s malim i velikim mirovinama, smatra umirovljenica Draga.

Ovo podržava i umirovljenica Milena. Napominje da su stvari jednako poskupjele i onima s malim i onima s velikim mirovinama pa bi svi trebali dobiti jednake iznose, a ne postotke od mirovine.

– Jedino je ispravno da svim umirovljenicima povisite mirovine potpuno jednako, za isti iznos eura, zaključuje Milena, a tu ideju podržava većina umirovljenika, posebno onih s malim mirovinama.

Copy link
Powered by Social Snap