Udovica se opet udala pa ostala i bez drugog supruga: Doznajemo može li naslijediti mirovinu i čiju

Jasmina Grgurić Zanze
6. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Udovci koji ponovno sklope brak ili uđu u izvanbračnu zajednicu, ne gube pravo na obiteljsku mirovinu, ali pod uvjetom da su stariji od 50 godina. Ako su izgubili obiteljsku mirovinu, mogu je ponovno steći uz uvjet da imaju dijete iz prvog braka koje je koristilo obiteljsku mirovinu i o kojem brinu. Ako umre i drugi supružnik, onda udovci koji ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu mogu birati onu mirovinu koja je za njih povoljnija.

Ilustracija: Rawpixel

Hrvatska ima čak 365.727 udovica i udovaca. Riječ je o gotovo deset posto ukupnog stanovništva, a među njima je 280.000 udovica i gotovo 50.000 udovaca starijih od 60 godina, o čemu smo više pisali ovdje. Čak 194.210 osoba koristi obiteljsku mirovinu. U prosjeku primaju 377 eura, a bez mirovina koje se isplaćuju prema međunarodnim ugovorima, broj korisnika pada na oko 160.900, dok se prosjek primanja penje na 432 eura.

Svega 14.544 korisnika obiteljske mirovine su muškarci, dok je 179.666 žena. Velikom većinom su udovice pa ne čudi interes za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu.

Bitno je jesu li udovci mlađi ili stariji od 50 godina

Osoba u invalidskim kolicima i druga ženska osoba koja stoji pored nje
Udovica dobiva dio obiteljske mirovine koji je veći od vlastite, evo kako je to moguće

Naše čitateljice između ostaloga zanima i gube li pravo na obiteljsku mirovinu ako se nakon smrti supruga ponovno udaju. Također, zanima ih nasljeđuju li mirovinu u slučaju gubitka i drugog supruga, odnosno na čiju mirovinu ostvaruju pravo ako iza sebe imaju dva pokojna muža. Odgovore smo potražili u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

– Stupanjem u brak, odnosno postojanjem izvanbračne zajednice, pravo na obiteljsku mirovinu, između ostalih korisnika, gube udovica, odnosno udovac mlađi od 50 godina, osim ako to pravo imaju zbog potpunog gubitka radne sposobnosti, kažu nam prema važećem Zakonu o mirovinskom osiguranju iz HZMO-a.

Stoga, mogućnost daljnjeg korištenja prava na obiteljsku mirovinu iza umrlog prvog bračnog druga ovisi o navršenoj dobi udovice u trenutku sklapanja novog braka. Preciznije, ako je udovica starija od 50 godina i ponovno uđe u brak, ne gubi pravo na obiteljsku mirovinu iza prvog supruga.

Obiteljska mirovina može se naslijediti naknadno

umirovljenica udovica
Dio obiteljske mirovine prima i 48 starijih od 100 godina, većina korisnika su žene

– Također, udovcima koji su stupanjem u novi brak ili postojanjem nove izvanbračne zajednice izgubili pravo na obiteljsku mirovinu, a po bračnom, odnosno izvanbračnom drugu iz novoga braka ili nove izvanbračne zajednice nisu ostvarili obiteljsku mirovinu, uspostavlja se pravo na prijašnju obiteljsku mirovinu. Uvjet je da u trenutku prestanka novog braka ili nove izvanbračne zajednice imaju dijete iz prijašnjeg braka ili izvanbračne zajednice koje se koristi obiteljskom mirovinom i da prema tome djetetu obavljaju roditeljske dužnosti, pojašnjavaju iz HZMO-a.

Udovcima kojima je priznato pravo na obiteljsku mirovinu iza prvog bračnog druga, a  pravo im nije prestalo sklapanjem novog braka, ako nakon smrti drugog bračnog druga ispunjavaju uvjete za priznanje prava na obiteljsku mirovinu, imaju pravo izabrati povoljniju obiteljsku mirovinu.

Dakle, ako ste izgubili bračnog partnera te kao osoba starija od 50 godina ostvarili pravo na obiteljsku mirovinu, ulaskom u novu zajednicu to pravo ne gubite. Jednako tako, smrću drugog supružnika, moguće je izabrati jednu od dvije obiteljske mirovine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap