U mirovinu je moguće otići ranije, ali prije toga morate napraviti nekoliko koraka

Jasmina Grgurić Zanze
27. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

Rano umirovljenje koncept je nekih razvijenih zapadnih zemalja, ali može se u nekom obliku primijeniti i u Hrvatskoj. Kako bismo što manje financijski ispaštali zbog ranijeg odlaska u mirovinu, moramo na vrijeme povući nekoliko poteza. Najvažnije je postaviti cilj, napraviti okvirni proračun, realno procijeniti financije i krenuti ostvarivati mirovinski plan što ranije za vrijeme radnog vijeka. Odvajanje kroz štednju i ulaganja zahtijeva puno odricanja, ali donosi bezbrižniju starost.

igraju šah

Foto: Unsplash

Za odlazak u mirovinu ne moramo čekati starost. Postati mladi umirovljenik moto je i pokreta FIRE – Financial Independence Retire Early (Financijska neovisnost, umirovite se mladi), o kojem smo pisali ranije ovdje. Koncept ranog umirovljenja nastao je u SAD-u gdje je daleko primjenjiviji nego u Hrvatskoj.

Naime, ljudi tamo mogu otići u mirovinu već u 40-im i 50-im godinama, onda kada za to uštede dovoljno novca. Dakako, i novac je lakše uštedjeti u zemlji boljih poslovnih mogućnosti i plaća. Ipak, ranija mirovina moguća je i u Hrvatskoj ako primjerice želite iskoristiti pet godina ranijeg odlaska u onu prijevremenu. No, trebali biste prvo učiniti neke stvari kako biste to što komotnije ostvarili.

Za početak, postavite si dugoročne ciljeve

Ovaj pokret okuplja sve više mladih koji postaju umirovljenici - u 30-ima!

Prije nego što pronađete pravi odgovor na pitanje kako otići u prijevremenu mirovinu, morate znati kako želite živjeti u njoj. O tom planu ovisit će vam budžet, piše Tportal.hr. Primjerice, jedan od planova može biti nastavak rada na pola radnog vremena.

Jedan od načina štednje može biti i selidba u manji stan ili prodaja, odnosno iznajmljivanje nekretnine. Tako je moguće osigurati dodatan izvor prihoda koji nam je potreban za putovanje ili za mjesečni kućni budžet.

Napravite troškovnik za starost

Kad stavite na papir sve ono na što mislite da ćete trošiti u starosti, lakše ćete znati koliko vam je za to potrebno novca na mjesečnoj ili godišnjoj razini. Ipak, ovdje treba paziti i na same iznose troškova koji bi trebali biti što realniji.

Proračun ovisi i o tome kada planirate u mirovinu, odnosno koliko ćete otprilike morati živjeti od tih sredstava do stjecanja uvjeta za mirovinu, ali i kasnije kada jednom u mirovinu dođete.

Budite realni u financijskim procjenama

Prije odlaska u mirovinu, pogotovo onu raniju, trebali biste imati čiste račune. To se prije svega odnosi na otplatu kredita i dugova te izbjegavanje novih financijskih zaduženja. Nakon toga možete izraditi financijski plan tako da u njega uvrstite troškove, ali i mogućnosti zarade.

Na temelju sadašnje mjesečne potrošnje, možete napraviti neke uštede te procijeniti mjesečni budžet u starosti. Jedan od načina je zamjena automobila biciklom ili javnim prijevozom, štednja na kupnji odjeće, odlaska u restorane i sličnih stvari na koje ste navikli tijekom radnog odnosa, a nisu neophodne u starosti. Dodatni posao svakako je plan koji može funkcionirati uz štednju.

Mirovinski plan uključuje i određeni oblik štednje

umirovljenik sjedi na klupi
Financijska pismenost Hrvata: Stariji građani ne znaju najbolje s novcem, a nije im baš jasna ni dobrovoljna štednja

Mirovinski plan odnosi se prije svega na ciljanu štednju za mirovinu putem mirovinskih fondova, odnosno ulaganja. Sa štednjom za mirovinu trebalo bi početi što ranije, ako se u starosti ne želimo oslanjati samo na obavezne sustave mirovinskog osiguranja i uvjete koji oni sa sobom nose.

Dobrovoljna mirovinska štednja, ulaganje u vrijednosne papire pa čak i nekretnine neke su od mogućnosti za vrijeme radnog vijeka. Ključno je svaki mjesec disciplinirano izdvajati određeni iznos za mirovinu, iako do nje imamo još nekoliko desetljeća. Za starost u trećem mirovinskom stupu štedi gotovo pola milijuna građana Hrvatske, o čemu više možete pročitati ovdje.

Zapamtite, ništa bez odricanja

Rano umirovljenje nije lako ni onima koji imaju dobar posao i plaću. Novac ne znači ništa ako nemamo disciplinu i nismo financijski pismeni. Rane mirovine nema bez jako puno odricanja još za radnog vijeka. To zahtijeva konstantno odricanje od dijela plaće kako bismo si osigurali što bezbrižniju starost.

Svi ovi savjeti ne znače puno onima koji su već u 50-ima ili su mlađi, ali jedva preživljavaju mjesec od malih plaća. Ipak, ima i onih koji si mogu priuštiti planiranje mirovine, u čemu im svakako mogu pomoći ovi savjeti. Oni se mogu potražiti i kod provjerenih financijskih stručnjaka koji će vam pomoći isplanirati prihode u starosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap