Sutra kreće isplata nacionalne naknade za starije, a broj korisnika koji će je primiti se povećao

Ana Kanazir
16. kolovoza 2023.
Mirovine
A- A+

Sutra počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za srpanj. Ovu naknadu će tako dobiti 6.841 korisnik, što je nešto više osoba nego prošlog mjeseca, a potrebno je zadovoljiti uvjete za njezino dobivanje.

Stavljanje novčanica eura u novčanik

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Kako su najavili iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, nacionalna naknada za starije osobe za srpanj kreće s isplatom sutra korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. Poznato je i kako će naknadu dobiti 6.841 korisnika (64,51% žena i 35,49% muškaraca), za što je osigurano 823.793,71 eura iz Državnog proračuna. Naknadu za lipanj dobilo je 6.786 korisnika.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Ovako bi ubuduće trebale biti isplaćivane nacionalne naknade: Javno savjetovanje gotovo, komentari odbijeni

Kako do nacionalne naknade?

Važno je znati i tko ima pravo na nacionalnu naknadu. Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 EUR/909,49 kn.
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Kako bi od 1. siječnja trebalo izgledati isplaćivanje nacionalne naknade možete vidjeti u ovom tekstu.

Zahtjev možete podnijeti bilo kad

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap