Penzioneri Podgorice zaprijetili prosvjedima: Traže samo jednu stvar ili idu na ulice

Milan Dalmacija
28. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Penzioneri Podgorice zaprijetili su prosvjedima ako vlasti u skorije vrijeme ne podignu minimalnu mirovinu na 450 eura. Smatraju da je ranije najavljeno rujansko usklađivanje od pet posto bacanje mrvica te optužuju Vladu za rasipnost na luksuz.

crna gora prosvjed

Foto: Prosvjed umirovljenika u Crnoj Gori | rtcg.me

Iako neki smatraju Crnu Goru idealnom zemljom za život u starosti, stanje je daleko od idealnog ako se pita tamošnje umirovljenike. Umirovljenička udruga Penzioneri Podgorice smatraju da ranije najavljeno rujansko usklađivanje mirovina od pet posto nije dovoljno. Traže da minimalna mirovina poraste na 450 eura, a prijete i prosvjedima.

crna gora prosvjed
Inflacija je pritisnula umirovljenike u susjedstvu: 'Dogorjelo nam je do noktiju, nemamo što više čekati'

– Što su mirovine od 280 eura ili malo više? Socijala i sramota za ovo društvo, odnosno izrugivanje ovoj populaciji. Zar odobreno povećanje od pet posto na ovako niske mirovine može pomoći umirovljenicima da prežive u ovoj nezapamćenoj skupoći, s dva eura na dan koliko im preostane poslije svih troškova, a još ako su podstanari, tek se onda postavlja pitanje; kako da prebrode sve ove golgote? Je li naše društvo ostalo bez humanosti s ovim siromaštvom i nepravdom i sve više dotaklo samo dno? Je li bliže situaciji kao u nekim zemljama Afrike, gdje građani po ulicama umiru od gladi, pitaju se Penzioneri Podgorice u priopćenju kojeg prenosi portal Dan.

Tri četvrtine u krizi

Navode kako je vlast 30 godina gledala samo vlastite interese te je smatraju odnarođenom. Umirovljenici su, s druge strane, ‘robovali’ i ‘stezali remen’. Dodaju da im se pred izbore obično bacaju mrvice koje jedva da mogu utažiti njihovu glad.

Umirovljenici u susjedstvu traže linearno usklađivanje mirovina: Zbog toga će se sastati s ministrom financija

– Nije da umirovljenici danas ne cijene to što je nova vlast poslije 30. kolovoza 2020. godine mnogo više obratila pažnje na ovu populaciju, ali to nije dovoljno da bi se prebrodila ova kriza i da bi mnogi umirovljenici pristojnije živjeli s ovako malim mirovinama, a takvih je više ili najviše tri četvrtine. Zato Penzioneri Podgorice apeliraju na sve umirovljenike Crne Gore da pokažu veću međusobnu solidarnost i svim dozvoljenim aktivnim mjerama kroz institucije sustava, ako treba i putem prosvjeda izbore se za veće mirovine i bolji položaj u društvu, poručili su oni.

Drugo upozorenje

Smatraju da ako u državnom proračunu ima novca za luksuzna putovanja birokracije, onda ga treba biti i za najstarije, kojih je u Crnoj Gori oko 100.000. Inače, Penzioneri Podgorice nisu jedina udruga koja je uputila zahtjev za postavljanjem minimalne mirovine na 450 eura. Ranije su to učinile udruge iz Ljubovića, Gorice, Masline i Gornje Gorice, o čemu više možete čitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap