Njima i nije tako loše: Unatoč sankcijama i inflaciji, mirovine u Bjelorusiji rastu za pet posto

Milan Dalmacija
13. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Predsjednik Bjelorusije, Aleksandr Lukašenko ukazom je naložio povećanje mirovina za pet posto od 1. prosinca. Pritom je pohvalio mirovinski fond jer bilježi suficit u prihodima te dodao da su mirovine ove godine već dvaput usklađene te da će trećim usklađivanjem prestići inflaciju.

Foto: Unsplash

Unatoč ekonomskim sankcijama i inflaciji koja je viša od 20 posto, mirovine u Bjelorusiji će od 1. prosinca biti veće za pet posto. Odlučio je tako predsjednik Aleksandr Lukašenko, a sve je obznanjeno na sastanku na kojem se raspravljalo o planovima za racionalizaciju rada Fonda socijalne sigurnosti i mjerama za jačanje potpore umirovljenicima i djeci s invaliditetom, doznaje bjeloruska novinska agencija BelTA.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

– Znam da Fond socijalnog osiguranja dobro radi ove godine. Čak bilježi određeni višak. Zašto bismo gomilali taj novac, skrivali ga, pogotovo sada? Stoga sam potpisao ukaz o povećanju mirovina. Mi ćemo svojim umirovljenicima 1. prosinca dići mirovine za pet do šest posto. Nije puno, ali svejedno moram reći, ako uzmemo u obzir makroekonomsku situaciju, kao što se radi u cijelom svijetu, umirovljenici nas ne bi trebali kriviti za malo povećanje mirovina, rekao je Lukašenko.

Dodao je kako su mirovine ove godine već usklađene dvaput. Prvi puta u ožujku za sedam posto, a zatim i u kolovozu za 10 posto. Dodao je da bi se trećim usklađivanjem, koje će povećati mirovine u prosjeku za 125 bjeloruskih rublji (oko 374 kune), “prestići” inflacija.

– Znam da umirovljenik ne kupuje markirane stvari. On živi skromno i kupuje uglavnom hranu, jednostavnu odjeću. Cijene nekih grupa roba porasle su za 10 posto pa i više. To je bio razlog da reguliramo cijene i razvijemo sustav cijena, da naši ljudi osjećaju da država vidi te probleme i daje sve od sebe da ih riješi. U prosincu ili siječnju ćemo se sastati i vidjeti koliko učinkovito vlada i guverneri rade na obuzdavanju cijena, poručio je Lukašenko pohvalivši mirovinski fond za isplatu mirovina prije praznika i samoodrživost mirovinskog sustava.

Njima i nije tako loše: Unatoč sankcijama i inflaciji, mirovine u Bjelorusiji rastu za pet posto
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap