Na Kosovu vape za mirovinskom reformom: ‘Ne možete spojiti kraj s krajem sa 100 eura’

Milan Dalmacija
25. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Mirovina na Kosovu za 149.000 umirovljenika nije veća od 100 eura, upozoravaju stručnjaci. Udruge umirovljenika, pak, traže usklađivanja temeljem inflacije i temeljitu mirovinsku reformu. Upozoravaju da bilo kakve reformske mjere kasne dok stariji građani više od polovice svojih mirovina troše samo na lijekove.

Umirovljenica na Kosovu. | Foto: VisualHunt

Prema podacima koje smo prikupili istražujući mirovine u zemljama bivše Jugoslavije, o čemu više možete čitati ovdje, prosječna starosna mirovina na Kosovu u prosincu je iznosila 213,92 eura, invalidska je mirovina bila na prosječnoj razini od 117,75 eura, a obiteljska 102,84 eura. Ukupni prosjek isplaćenih mirovina u ovim kategorijama iznosi 182,51 euro.

Predsjednik Udruge umirovljenika Kosova, Njazi Gashi upozorio je na težak položaj umirovljenika te istaknuo da sve vlasti u 15 godina neovisnosti Kosova nisu uspjele riješiti pitanje mirovina. Naglasio je da umirovljenici ne mogu živjeti sa sto eura mjesečno.

– Nije samo ova Vlada, već su sve vlade u predizbornim kampanjama obećavale med i mlijeko, a u stvarnosti nam nudile drvlje i kamenje. Ni ova Vlada nije ispunila obećanja koja je dala u kampanji, prenosi Gashijeve riječi kosovska novinska agencija Koha.

Košulja bez mjere

Istaknuo je da o umirovljeničkim pitanjima treba pitati umirovljenike, a ne Ministarstvo financija koje ih je nekoliko puta odbilo. Smatra da su umirovljenici o ovim pitanjima informiraniji od osoblja ministarstva te je zatražio od vlade da poveća imovine temeljem rasta stope inflacije.

Realna usporedba: Pogledali smo kakve su mirovine u zemljama bivše Jugoslavije, jedna država odskače

– Odlučili su nam dati košulju, unatoč tome što nam nisu uzeli mjeru. Naša mjera je cijelo stanovništvo Kosova, koje ima inflaciju do 60 posto u posljednje dvije godine. Vlada po zakonu mora procijeniti indeks inflacije na kraju svake godine i učiniti da se mirovine svake godine povećavaju prema inflaciji. Čujemo u medijima da se radi reforma. Poslali smo službeni dopis e-mailom Ministarstvu financija, rada i prometa da se u Povjerenstvo za izradu ovog prijedloga zakona uključi osoba iz Udruge umirovljenika. Oni tako nešto nisu radili, nikada nas nisu pozvali. Zatražili smo kopiju ovog nacrta zakona, nismo je dobili. Za njih mi ne postojimo i za njih ne predstavljamo ništa, ljutito je ustanovio Gashi.

Šef kosovske Udruge umirovljenika upozorio je da više od polovice svojih mirovina Kosovari daju na lijekove, tako da im ostaje malo ili ništa za ostale životne potrebe, a naročito za hranu.

– Ne možete spojiti kraj s krajem sa 100 eura. Prosječni umirovljenici potroše na lijekove oko 60 eura, a ostane im 40 eura. Ako 40 eura potroše na hranu, recimo jednu pitu dnevno, što je 130 centi, nemaju za ručak ni večeru, a da ne govorimo o struji, grijanju, odjeći…, rekao je Gashi.

U iščekivanju reforme za mirovine na Kosovu

Na Kosovu je trenutno oko 149.000 umirovljenika koji primaju 100 eura mjesečno, prema podacima Kosovskog instituta za pravdu. Iz te organizacije ističu da su u programu vlade za razdoblje od 2021. do 2025. godine bile predviđene mirovinske i socijalne reforme. Analitičar Naim Jakaj istaknuo je da se one nisu dogodile.

– U programu Vlade 2021.-2025. predviđena je mirovinska i socijalna reforma, ali to se nije dogodilo u prve dvije godine. Bilo je nekih prijedloga i odluka, ali nije bilo reforme. Trenutno ima 200.000 umirovljenika, od kojih je 49 tisuća obveznika doprinosa, dok je 149 tisuća umirovljenika koji primaju mjesečni iznos od 100 eura. Iznos od 100 eura nije dovoljan. Iz tog razloga smatramo da mirovinsko-socijalnu reformu treba provesti što prije, istaknuo je Jakaj dodavši da je položaj umirovljenika dodatno pogoršan svjetskom krizom i rastom cijena osnovnih proizvoda.

Odluka tamošnjeg Ustavnog suda mogla bi se nazvati reformskom. Naime, sud je odlučio da tamošnja vlada i skupština moraju do 15. srpnja ove godine izmijeniti Zakon o mirovinskom sustavu na način da ukinu odredbu da umirovljenici koji nisu ostvarili 15 godina staža do 31. siječnja 1999. godine nemaju pravo na puni iznos mirovine.

Copy link
Powered by Social Snap