Mirovinsko objavilo kada će umirovljenicima isplatiti mirovine za listopad

Jasmina Grgurić Zanze
3. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Ako ste se nadali da će vam mirovina stići već početkom idućega tjedna, morat ćete pričekati još koji dan. Isplata mirovina za listopad korisnicima računa u bankama počinje u srijedu, 8. studenoga, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Prosječna mirovina je 449 eura, dok je ona najniža čak četiri puta manja od zakonski najviše.

euro

Foto: Unsplash

Isplata mirovina za listopad korisnicima računa u bankama počinje u srijedu, 8. studenoga, objavio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Pojedini umirovljenici mirovine su već dobili, s obzirom na to da ih pojedine banke svojim korisnicima isplaćuju unaprijed već od prvog dana u mjesecu. No, ostali će se morati još malo strpjeti.

Najniže mirovine četiri puta manje od najviših

Novčanice eura u rukama
Evo kada stižu mirovine: Umirovljenici, dobit ćete manji iznos nego u rujnu

Kolike iznose umirovljenici mogu očekivati na svojim računima? Ukratko, kao i prošloga mjeseca. Naime, nakon polugodišnjeg usklađivanja mirovine su rasle za rekordnih 8,42 posto. Takve uvećane mirovine isplaćene su korisnicima za kolovoz i sa zaostacima za srpanj pa je u rujnu umirovljenicima sjela ‘dvostruka’ povišica. U listopadu smo dobili mirovinu uvećanu za postotak usklađivanja, a tako će biti i sada pa nadalje, sve do idućeg usklađivanja mirovina početkom 2024. godine.

Prosječna mirovina svih 1,13 milijuna umirovljenika prošloga mjeseca iznosila je 449 eura. Bez mirovina koje HZMO isplaćuje prema međunarodnim ugovorima za tek dio radnog staža ostvarenog u Hrvatskoj, prosječna se mirovina penje na 507 eura i kao takva čini 43 posto udjela u prosječnoj hrvatskoj plaći.

Hrvatska ima više od 300 tisuća primatelja najniže mirovine od samo 316 eura. S druge strane, prosječna mirovina oko 1.700 korisnika najviše mirovine iznosi četiri puta više, točnije 1.297 eura u prosjeku.

Novi umirovljenici, branitelji i saborski zastupnici

sabor
Saborske mirovine: Doznajemo nasljeđuju li ih supružnici i djeca zastupnika

U prvih devet mjeseci ove godine dobili smo gotovo 30 tisuća novih umirovljenika. Oni su prosječno stari 63 godine, imaju 33 godine staža, mirovina im je 525 eura (bez isplate prema međunarodnim ugovorima), a dvije trećine njih izabralo je starosnu mirovinu. U prijevremenu je otišlo manje od četiri tisuće novih umirovljenika, a više od pet tisuća otišlo je u obiteljsku mirovinu, dok je oko 1.400 invalidskih mirovina.

Hrvatska isplaćuje i mirovine prema posebnim propisima, od kojih su najviše saborske mirovine. One za bivše zastupnike i članove Vlade iznose u prosjeku 1.859 eura, a prima ih 679 korisnika. Prosječnu braniteljsku mirovinu od 1.046 eura prima 71.299 korisnika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap