Korisnicima mirovine iz ove zemlje stiže godišnji dodatak: Iznosi od 150 do čak 640 eura

Jasmina Grgurić Zanze
9. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

Dok hrvatski umirovljenici tek čekaju uvođenje godišnjeg dodatka, oni u Sloveniji već godinama uživaju ovo pravo. ‘Trinaesta mirovina’ stiže im u lipnju kao neka vrsta regresa, a iznosi su prilično izdašni. Najviše će dobiti oni koji imaju najmanje mirovine pa se godišnji dodatak kreće u rasponu od 150 za one s najvećim primanjima pa sve do 640 eura za umirovljenike s najmanjim mirovinama.

Foto: Pixabay

Slovenski umirovljenici, ali i svi oni koji primaju mirovine iz te zemlje, mogu se veseliti još jednom godišnjem dodatku na mirovine. Godišnji dodatak za 2024. godinu većini slovenskih umirovljenika će stići s lipanjskim mirovinama 28. lipnja, objavio je tamošnji Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Trinaesta mirovina iz Slovenije razveselit će i dio umirovljenika u susjednim zemljama.

Godišnji dodatak od 150 do čak 640 eura

Vijest su uglavnom prenijeli srpski mediji, kako bi obavijestili svoje umirovljenike kojima stiže mirovina iz Slovenije, a isto se odnosi i na one u Hrvatskoj. Riječ je o prilično izdašnim iznosima takozvane trinaeste mirovine, odnosno neke vrste regresa za umirovljenike, s obzirom na to da se isplaćuje u ljetnom periodu. Zanimljivo je i to da oni s manjom mirovinom dobivaju veće iznose.

Umirovljenici koji imaju mirovinu do 640 eura, dobit će 460 eura godišnjeg dodatka. Oni koji imaju od 640,01 eura do 780 eura, primit će 320 eura dodatka. Na mirovine u razredu od 780,01 do 920 eura isplatit će se dodatak od 260 eura, dok je za mirovine od 920,01 do 1.110 eura rezervirano 210 eura. Svi umirovljenici koji imaju mirovinu od 1.110,01 i više, primit će 150 eura.

Čeka se trinaesta mirovina i u Hrvatskoj

Šemper: 'Trinaesta mirovina je samo obećanje, Vlada nema toliko novca za umirovljenike'

Trinaesta mirovina jedan je od prijedloga Sindikata umirovljenika Hrvatske. Vlada je na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe prihvatila uvođenje trinaeste mirovine, ali ona još uvijek nije zaživjela. Ova vrsta dodatka, koji bi trebao zamijeniti postojeće jednokratne novčane isplate, našla se i u predizbornom obećanju HDZ-a pa je za očekivati da će ove godine biti i realizirana, pod pretpostavkom da će imati vladajuću većinu.

Međutim, još uvijek nije poznato koliko bi godišnji dodatak na hrvatske mirovine iznosio te po kojem bi se modelu odredio. Naime, prema posljednjim inofrmacijama on bi bio vezan uz godine staža, o čemu smo pisali ovdje. Ako takav model zaživi, onda bi trinaesta mirovina bila posve obrnuta od one u Sloveniji, jer bi više dobivali oni s većim mirovinama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap