Jednokratni dodatak nestane u trenu, a najviše vas će ga potrošiti za plaćanje računa i namirnica

Ana Kanazir
3. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Isplata jednokratnog novčanog dodatka je krenula 23. listopada, dok će umirovljenici s inozemnom mirovinom dodatak dobiti najkasnije u prosincu. Iznosi se kreću od 60 do 160 eura, ovisno o iznosu prihoda, a vi, naši čitatelji ste nam otkrili kako ćete ga potrošiti za plaćanje računa i namirnica.

Stavljanje novčanica eura u novčanik

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Jednokratni dodatak se isplaćuje umirovljenicima kako bi se ublažile posljedice inflacije cijena. Iznos mu varira, od 60 do 160 eura, dok se i broj osoba koje ga primaju mijenja iz mjeseca u mjesec. Prema odgovorima u našoj anketi, vas 48,76 posto će ovaj novac potrošiti na plaćanje računa i kupovinu namirnica, dok samo 6,07 posto vas ne planira dirati dodatak, odnosno ne planira ga trošiti.

Detalji isplate jednokratnog dodatka: Donosimo kome, pod kojim uvjetima i kada će sjesti na račun

Neki su dodatak već potrošili

Jednokratni dodatak se isplaćuje u iznosu od 60 do 160 eura, ovisno o visini prihoda. Ipak, ovdje je napravljena jedna nepravda jer osobe kojima mirovina iznosi nešto više od 700 eura, ne mogu ni dobiti dodatak.

– Ovo je već šesti dodatak u posljednje tri godine. Nikada ga nisam dobila jer uvijek za par eura, ranije kuna, prelazim cenzus. Razočarana sam jer mislim da su dodatak trebali dobiti svi koji imaju status umirovljenika, i to bilo koliko, samo da nije baš ništa, rekla je umirovljenica Marija, o čemu smo pisali ovdje.

Ipak, nas je zanimalo kako ćete vi potrošiti dobiveni dodatak, a odgovori su bili različiti. Tako najviše vas, 883 osoba ili 48,76 posto će dodatak potrošiti na plaćanje računa i namirnica. Vas 669 ili 36,94 posto nam je otkrilo da je dodatak već potrošilo.

Na troškove za blagdan Svih svetih je dodatak potrošilo vas 149, odnosno 8,23 posto. Zanimljivo je kako samo 110 vas ili 6,07 posto osoba ne planira trošiti dodatak, odnosno planira tako barem malo uštedjeti.

Različiti komentari na društvenoj mreži

Na našoj Facebook stranici smo dobili i mnogo komentara, od kojih su se većina odnosila na to kako se radi o premalom iznosu, ali i kako je novac već potrošen.

– Mirovine su većinom teška mizerija…taj ‘dodatak’ bi trebalo većini penzića isplaćivati svaki mjesec. Znaju li ovi u vladi kako se ‘živi’ s 300 € mjesečno?? Prijašnji zakon je bio neusporedivo bolji od ovog koji je pretjerano srozao penziće na prosjački štap. Jadno, bijedno i bezobzirno prema ljudima koji su radeći desetljećima doprinosili društvu, napisala je jedna umirovljenica.

Druga umirovljenica je napisala kako će s dodatkom barem moći platiti račune.

– To su mali novci, ali za nas penziće puno znače. Ima se bar za platiti račune koji nas muče kao i sve nas u ovoj našoj lijepoj državi…….

Rezultate ankete možete vidjeti ispod:

rezultati ankete o potrošnji dodatka

Rezultati ankete o potrošnji jednokratnog dodatka | Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap