HZMO objavio nužne korake za dobivanje energetskog dodatka ako primate inozemnu mirovinu

Milan Dalmacija
19. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Korisnici inozemnih mirovina neće moći dobiti energetski dodatak ako do 30. studenog ne dostave dokaz o visini mirovine za kolovoz. To mogu učiniti online, poštom ili dolaskom u područni ured HZMO-a, a dovoljni su potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa te potvrda inozemnog nositelja mirovinskog osiguranja.

radijator

Foto: Unsplash

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) je danas na svojim internetskim stranicama objavio online obrazac putem kojeg je korisnicima omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine, što je preduvjet za isplatu jednokratnog energetskog dodatka, kojeg je Vlada donijela na sjednici pretprošloga tjedna.

Doznajemo kad će biti isplaćen energetski dodatak za umirovljenike: Primit će ga 689.000 osoba

Naime, korisnici koji dio mirovine primaju iz inozemstva za isplatu jednokratnog energetskog dodatka moraju HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za kolovoz 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.

Dokaz može biti:
• potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za kolovoz 2022.
• izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za kolovoz 2022.
• potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za kolovoz 2022. u neto iznosu.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite

Potrebna je i tiskanica

Jedan od tih dokumenata treba dostaviti HZMO-u do 30. studenoga 2022. Osim putem online obrasca, dokumenti se mogu dostaviti poštom ili osobno područnoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a i u područnim uredima, a može se kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

– Napominjemo da korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, radi isplate jednokratnog novčanog primanja također trebaju u Tiskanici ili online obrascu označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu, istaknuli su iz HZMO-a.

Tko ima pravo na isplatu?

Pravo na isplatu energetskog dodatka imaju korisnici kojima ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.360 kuna. Pritom su podijeljeni u četiri platna razreda. Umirovljenici s mirovinama do 1.850 kuna moći će računati na 1.200 kuna energetskog dodatka. oni s mirovinama do 2.350 kuna dobit će 900 kuna, oni s 3.350 kuna dobit će 600 kuna, a 400 kuna će dobiti umirovljenici čije mirovine dosežu najviše 4.360 kuna.

Visina energetskog dodatka za umirovljenike | Foto: Vlada RH

Isplata energetskog dodatka za primatelje hrvatske mirovine bit će najkasnije do kraja listopada, a oni koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu predviđena je najkasnije u prosincu 2022. HZMO će o točnom datumu izvijestiti na vrijeme. Više informacija o isplati jednokratnog novčanog primanja dostupno je na poveznici.

HZMO objavio nužne korake za dobivanje energetskog dodatka ako primate inozemnu mirovinu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap