Hoće li u budućnosti biti mirovina? Glavni tajnik SUH-a otkrio o čemu to ovisi i kolike bi one mogle biti

Milan Dalmacija
26. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Mlađe generacije smatraju kako mirovina u budućnosti neće biti ili će morati raditi do smrti. Glavni tajnik SUH-a Igor Knežević tvrdi da će mirovina uvijek biti, ali da će one u budućnosti biti mizerne. Dodao je da mirovinski sustav nije pred urušavanjem, iako je velik broj mladih koji bi trebali izdvajati doprinose od svojih plaća – iselio.

Igor Knežević, glavni tajnik SUH-a | Foto: mirovina.hr

Iako se naš mirovinski sustav temelji na međugeneracijskoj solidarnosti, što znači da trenutni radnici uplaćuju mirovinske doprinose za trenutne umirovljenike, budućnost se ne čini tako svijetlom. Mlađe generacije, one koje se tek spremaju za rad ili su već počele raditi, znaju reći kako ih nije briga za mirovinu, jer će ionako raditi do smrti ili mirovina dok ostare neće više biti. Njihovo neznanje ili indolenciju pokazuju i podaci HANFA-e, prema kojima je u listopadu, čak 96 posto novozaposlenih REGOS sam raspodijelio po obveznim mirovinskim fondovima, dok je svega četiri posto samo izabralo svoj fond.

Stariji, prema riječima glavnog tajnika SUH-a, Igora Kneževića, sad žale što nisu u mladosti razmišljali o mirovinama i o tome kako pametnije raspodijeliti svoj novac. Nezadovoljni su mirovinama, što je i logično jer one u prosjeku iznose 3.234,95 kuna.

[PODCAST] Igor Knežević iz SUH-a otkrio kako izgleda borba za umirovljenike: 'Nekad zovu i pitaju zašto to radimo za sve'

– Vjerujem da u razgovoru mlađi ljudi govore: “Pa ionako mirovina nećemo ni imati kad budem u starosti.” Nekako svi misle da je mirovinski sustav u totalnom kolapsu i raspadu. Ali, ne! Novca za isplatu mirovina će uvijek biti, samo je pitanje koliko će te mirovine iznositi, odgovorio je u podcastu Mirovina.hr Knežević na pitanje hoće li biti mirovina u budućnosti.

Pravo je pitanje kakve će te mirovine biti. Knežević napominje da je velik broj mladih iselio iz Hrvatske, zbog čega se proračun neće moći adekvatno puniti za isplatu budućih mirovina. No, neće biti dovoljno niti raditi 30 godina za kakvu-takvu mirovinu, upozorava on.

– Ako gledamo današnju prosječnu neto plaću, koja je negdje oko 7.700 kuna, po kalkulacijama će svi oni koji imaju najmanje 20 posto niže plaće, što je oko 6.100 kuna, ulazili u institut najniže mirovine. Pola osoba koje danas rade će u budućnosti imati najnižu mirovinu. Dakle, za 30 godina njihova rada, mirovina bi im iznosila 2.300 kuna. Jako mizerno, upozorio je Knežević.

Stoga ne čudi da već sada oko 24.000 umirovljenika radi nakon 65. godine na pola radnog vremena. Hoće li morati raditi do smrti, doznajte u videu ispod teksta, a cijeli podcast možete pogledati OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap