Glavni tajnik SUH-a o prigovorima umirovljenika: ‘Da radimo sve ovo za sebe, ne bismo imali toliko uspjeha’

Milan Dalmacija
7. studenoga 2022.
Mirovine
A- A+

Odgovarajući na kritike umirovljenika, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske, Igor Knežević naglasio je kako sva postignuća, od izmjena i dopuna zakona do isplate energetskih dodataka, ovise o dobroj volji nekolicine volontera i dvoje zaposlenih. Žaloste ga prigovori, zbog čega tvrdi da ne bi imali toliko uspjeha kada bi sve radili samo za sebe.

Umirovljeničke je zahtjeve najlakše ispuniti kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, tvrdi Igor Knežević iz SUH-a. | Foto: mirovina.hr

Sindikat umirovljenika Hrvatske ove godine slavi okrugla tri desetljeća borbe za prava umirovljenika. Nedavno je održana i svečana sjednica na kojoj su izneseni brojni zahtjevi i prikazana iskustva iz drugih zemalja. No, mnogi umirovljenici i starije osobe, nisu zadovoljne radom SUH-a. Naravno, u teškoj situaciji svatko očekuje više, no glavni tajnik Igor Knežević otkrio je u podcastu Mirovina.hr kako to nije lako postići.

– Ono što nas najviše nekad boli u Sindikatu je kad nas nazove netko ljut i kaže: “Ništa vi ne radite, vi ste uhljebi! Vi imate velike plaće!” Onda, kad mi pukne film, moram objašnjavati da većina osoba koje su u Sindikatu ne dobivaju nikakvu naknadu. Oni što odrade dio posla, znaju ponekad dobiti neku naknadu, a godišnje imamo jednu do dvije osobe koje su zaposlene. Jedna jedina osoba je u stalnom radnom odnosu. To su, neću govoriti kakve plaće – ispodprosječne, tvrdi Knežević i dodaje kako za svoj rad nemaju nikakve koristi.

Da rade za sebe, ne bi imali toliko uspjeha

Otkrio je, kako za razliku od svega ostalog, njihova godišnja članarina nije poskupjela. Za 50 kuna godišnje, članovi dobivaju pravne savjete, informiraju se o promjenama u mirovinskom i zdravstvenom sustavu, sudjeluju u različitim inicijativama i aktivnostima…

Ogromna bijeda starijih osoba: 'Većina može samo sanjati da im mirovina bude veća od linije siromaštva'

– Da radimo sve ovo za sebe, ne bismo imali toliko uspjeha. Sve što radimo, radimo, prije svega, za sve, a onda tu i naš dio članstva ima od toga koristi. Čak i naše članstvo ponekad kaže: “A zbog čega mi to radimo za sve? Zašto mi ne bi bili udruga koja to radi samo za nas?” Toliko energije potrošimo da na kraju dobijemo poruke na Facebooku ili telefonske pozive gdje nam ljudi doslovno kažu: “Ja imam 4.800 kuna mirovine. Zašto nisam dobio energetski dodatak?” Zato što je negdje granica postoji. Rado bismo da svi dobiju neki iznos, ali tu smo onda u pregovorima s Vladom i Vlada odredi neku granicu koliko ima novca i onda pregovaramo, poručio je Knežević.

Dodaci isplaćeni zbog Sindikata i Matice

Potom se osvrnuo na sve što je SUH postigao u posljednje vrijeme, od isplate triju dodataka u prošloj i ovoj godini, dodanog staža za umirovljene roditelje, sređivanja vlasništva nad domovima za starije osobe…

– Ove su godine isplaćena dva energetska dodatka, odnosno jednokratna novčana dodatka na mirovine, kojima se pomoglo preko 600.000 umirovljenika. Naravno, to je Vlada isplatila i odobrila, ali ništa od toga ne bi bilo da mi još prošle godine nismo prvi pokrenuli, zajedno s Maticom, da se isplati jednokratni dodatak, takozvani covid dodatak i u ovoj godini još dva dodatka. To je samo jedan od primjera, gdje je Vlada potrošila više od dvije milijarde kuna samo za te isplate. Mogu nabrajati što smo još napravili: 2019., šest mjeseci dodanog staža po djetetu za umirovljenike koji imaju djecu. Prošle je godine pokrenuto na našu inicijativu da se vlasništvo nad domovima umirovljenika prebaci s HZMO-a na jedinice lokalne zajednice. Riječ je o 31 nekretnini vrijednoj preko dva milijuna kuna. Time smo omogućili poboljšanje usluge i proširenje kapaciteta tih domova, nabrajao je Knežević.

Doduše, postoji još mnogo toga što tek treba biti riješeno. SUH ima još nekoliko neostvarenih incijativa o kojima možete čuti nešto više u videu ispod teksta. Cijeli podcast, pak, možete pogledati OVDJE.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap