Kako povećati mjesečni budžet? Direktorica uspješne tvrtke podijelila sedam ključnih savjeta

mirovina.hr
28. studenoga 2023.
Mirovine
A- A+

Stručnjaci potvrđuju: zbog ukupnog efekta važno je rano početi štedjeti i planirati svoje financije. Ako, na primjer, već u dvadesetima počnemo štedjeti 10% – 15% svojih prihoda, imat ćemo otprilike jednaku ušteđenu svotu kao da u četrdesetima počnemo štedjeti 35% svojih prihoda.

Matija Nakić, serijal Nika istražuje

Matija Nakić, direktorica fintech tvrtke, donosi 7 odluka za financijski sigurnu mirovinu | Foto: PBZ Croatia osiguranje d.d.

Kako, međutim, početi štedjeti, investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti? Nika, protagonistica serijala financijskog opismenjavanja PBZ CROATIA OSIGURANJE d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, koja već tri godine istražuje i donosi relevantne i korisne informacije o mirovinskom sustavu i modelima učinkovitog upravljanja osobnim financijama, otkriva kako mirovinu planiraju financijski stručnjaci i fintech lideri te kako se zamišljaju u budućnosti.

Oni se svaki dan bave financijama, vodeći su stručnjaci u Hrvatskoj u tom području, pokrenuli su fintech startupove ili vode financijske odjele u nekima od najvećih kompanija, a Nika im je dala jedinstven zadatak: napisati pismo sebi u mirovini i objasniti kako do financijski sigurnijeg života u budućnosti.


Matija Nakić direktorica je i suosnivačica brzorastuće hrvatske fintech tvrtke Farseer, proglašene jednom od najperspektivnijih hrvatskih kompanija. Ova tvrtka, zvijezda hrvatske poduzetničke scene, razvila je istoimeno revolucionarno rješenje za financijsko planiranje i analitiku za srednje i velike tvrtke. Njihov program čini planiranje učinkovitijim, bržim i točnijim. Farseer je proglašen jednim od 15 vodećih globalnih rješenja treće generacije za financijsko planiranje i analitiku.

Ovakva rješenja imaju 3–5 puta niži ukupni trošak, uz znatno bolju prihvaćenost u kompanijama. Njihovi korisnici kažu da je Farseer kao ‘lego za financije’ i da mogu samostalno kreirati i održavati modele za detaljno planiranje i izvještavanje prodaje, troškova, investicija.

U Farseeru, među ostalim, svakodnevno rade na financijskom planiranju i izvještavanju nekih od najvećih kompanija u regiji. Direktorica Matija Nakić dijeli svoje znanje o upravljanju financijama, a ovo su njezini savjeti za financijski sigurniji život u budućnosti.

1. Trošim manje nego što zarađujem.

Zvuči očito, ali nije jednostavno živjeti u skladu s ovim principom. Zato je moje pravilo – platite sve obveze čim dobijete plaću. Kad vidite koliko vam je novca ostalo na računu, odlučite koliko ćete potrošiti na želje, a koliko uštedjeti. Najveću promjenu možete napraviti ako se svaki put zapitate je li vam zaista potrebno to što želite kupiti.

Pravilo 50-30-20 u idealnom slučaju pretpostavlja da 50% svojih prihoda potrošite na “nužne” troškove kao što su stanarina, računi i hrana, zatim 30% na izlaske, putovanja i zabavu, a 20% štedite ili investirate u budućnost. Ako uspijete odvojiti i 10% – odlično. Što prije počnete, ranije ćete osjetiti dobrobiti financijske neovisnosti!

2. Vodim obiteljski budžet i pratim potrošnju.

Ako vam je kontrola troškova izazov, planirajte mjesečne prihode i troškove po nekoliko kategorija i uspoređujte ih s potrošnjom. Ne mora biti precizno. Bitno je da o tome razmišljate svakog mjeseca. Već i sam pogled na popis mjesečnih transakcija predstavlja dobar uvid u potrošnju.

Matija Nakić, Farseer, serijal Nika istražuje

Matija Nakić, direktorica i suosnivačica tvrtke Farseer | Foto: PBZ Croatia osiguranje d.d.

3. Izbjegavam dug.

Nemojte trošiti novac koji još niste zaradili. Ide pod ruku s točkom 1.

4. Štedim višak novca.

Ako ikako možete, napravite fond za ‘crne dane’. Ovo zovem fond ‘nova perilica za rublje’. Pobrinite se da na računu imate dovoljno sredstava za rješavanje ove i drugih nepredviđenih situacija. Ako možete odvojiti i malo veće iznose kroz štednju, tim bolje!

5. Kreiram svoju investicijsku strategiju.

Imate li višak novca od mjesečnih primanja, investirajte. Albert Einstein je rekao: ‘Složena kamata je osmo svjetsko čudo. Tko to razumije, zarađuje. Tko ne razumije, plaća.’ Počnite što prije jer tako ‘novac ima više vremena rasti’.

goran simonovski
Kako povećati mjesečni budžet? Sedam preporuka financijskog direktora omiljene tech kompanije

6. Planiram svoju budućnost.

Pokušajte zamisliti sebe u budućnosti – to može biti koristan način vizualizacije ciljeva – te pokušajte upravljati svojim odlukama. Počnite rano štedjeti za mirovinu. Razmislite o ulaganju u dobrovoljne mirovinske fondove (3. stup) u kojima dobivate i državni poticaj. Svakako pratite i rad svog obveznog mirovinskog fonda u 2. stupu i stanje na svom osobnom računu.

Društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima možete samostalno birati, ali i promijeniti, baš kao i kategoriju fonda u kojem štedite. Ovisno o vlastitim željama i godinama do mirovine, birajte fond kategorije A, B ili C.

Fondovi A kategorije imaju liberalnije ulaganje, pa su zbog očekivanih viših prinosa u dugom roku namijenjeni mlađima. Možete ih odabrati ako do uvjeta za odlazak u starosnu mirovinu imate najmanje deset godina. Kategorija B ima pak umjerenu strategiju ulaganja, a namijenjena je osiguranicima srednje životne dobi. Fondovi C kategorije niže su rizični i namijenjeni onima kojima je ostalo manje od pet godina do mirovine.

7. Kontinuirano se educiram i informiram.

Što imamo više informacija – donosimo bolje i osvještenije financijske odluke. Ovo je posebno važno kada je riječ o dugoročnim odlukama kao što su štednja, investiranje u obrazovanje ili planiranje mirovine. Ako se dobro informirate – lakše ćete prepoznati koje su prilike najbolje za vas. Ne zaboravite – na internetu i društvenim medijima puno je netočnih i neprovjerenih financijskih informacija. Pripazite da je izvor informacije vjerodostojan – relevantna institucija ili poslovni medij – ili da je osoba koja objašnjava stručna i kompetentna.

 

Serijal Nika istražuje, PBZ Croatia osiguranje

Tko je Nika?

U serijalu financijskog opismenjavanja „Nika istražuje“ od 2020. godine Nika kao znatiželjna građanka istražuje, uči i doznaje sve o mirovinskom sustavu i štednji, mirovinskim fondovima, različitim pojmovima financijske pismenosti te kako upravljati imovinom i novcem u različitoj dobi i životnim situacijama.
U sklopu financijskog opismenjavanja sadržaj donosi PBZ CROATIA OSIGURANJE d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, u suradnji s portalom mirovina.hr i agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap