Digitalizacija se nastavlja: Dokaze o visini inozemne mirovine zbog isplate jednokratnog dodatka moguće je predati online

Milan Dalmacija
3. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Dokaz o visini isplaćene inozemne mirovine moguće je odsad predati i putem online obrasca. To će pojednostaviti primanje zahtjeva za isplatu jednokratnog dodatka za ublažavanje posljedica inflacije, kojeg će HZMO primateljima inozemne mirovine isplatiti u ožujku.

banka novac bankomat

Foto: Unsplash

Od 2. veljače 2023. na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostupan je online obrazac putem kojeg je korisnicima mirovine omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog dodatka radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, u skladu s odlukom Vlade RH od 22. prosinca 2022. Podsjetimo, jednokratni dodatak je krajem prosinca isplaćen na račune za 685.887 umirovljenika s mirovinama do 4.360 kuna te 125.114 korisnika dječjeg doplatka, o čemu smo više pisali ovdje.

Za isplatu dodatka, korisnici kojima se uz mirovinu ostvarenu u Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva, a koji su mirovinu ostvarili do 31. prosinca ili im je isplaćena mirovina za prosinac, kao i oni kojima tada nije isplaćen jednokratni dodatak, jer nisu u roku dostavili dokaz o iznosu inozemne mirovine, obvezni su HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za prosinac 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.

Dostavljanje dokaza o primanju inozemne mirovine

Novčanice eura u rukama
Evo tko i pod kojim uvjetima ima pravo na energetski dodatak: Neki će ga dobiti do kraja godine

Dokaz može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojih se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za prosinac 2022. te potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za prosinac 2022. u neto iznosu.

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 28. veljače 2023. Osim putem online obrasca na ovoj poveznici, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Isplata najkasnije u ožujku

Iz Mirovinskog napominju da korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, radi isplate jednokratnog novčanog primanja također trebaju u Tiskanici ili online obrascu označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.

Pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanju imaju oni korisnici kojima ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi netoiznos od 4.360 kuna (578,67 eura). Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu predviđena je najkasnije u ožujku 2023., o čemu će biti pravodobno informirani, poručili su iz HZMO-a.

banka novac bankomat
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap