Bivši ministar bi svima dao 10 posto veće mirovine: ‘U ovom trenutku nije prioritet ništa osim umirovljenika’

Milan Dalmacija
13. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Za razliku od svojih stranačkih kolega, bivši ministar financija Boris Lalovac smatra kako treba jednokratnom mjerom podići sve mirovine za 10 posto. Za to bi bilo dovoljno 700 milijuna eura godišnje, za što je, drži on, dovoljno zagrabiti u prihode od PDV-a.

boris lalovac

Foto: Bivši ministar financija Boris Lalovac (SDP) | N1 screenshot

Bivši ministar financija u vladi Zorana Milanovića te trenutni saborski zastupnik SDP-a, Boris Lalovac osvrnuo se na najavljeni novi paket mjera sadašnje Vlade. Smatra da je važno razmisliti o tome na koji način će se podijeliti ekstra profit nastao zbog povećane potrošnje i turističke sezone. Značajan udio tih sredstava trebali bi, po njegovu mišljenju, dobiti umirovljenici.

– Umirovljenici su najveći gubitnici inflacije, nikakvi poduzetnici, nikakvi privatni sektori. Pa pogledajte inflaciju u privatnom sektoru, oni su imali određenu zaradu. Zaradila je i država, jedini istinski gubitnici su umirovljenici. Ako umirovljenici od 500 milijuna eura dobiju 50 milijuna eura, to je ništa. Nemoguće je da u ovoj jednoj ludnici na tržištu umirovljenici budu zadnji na redu, rekao je Lalovac za N1.

SDP ima plan kako povećati starosne mirovine za 50 posto u četiri godine: Čini se da smo ga već negdje vidjeli

Loš poučak umirovljenika

Kao i njegov stranački kolega Branko Grčić, podsjetio je da su umirovljenici u lošem položaju, poglavito stoga jer su dugo čekali na poboljšanja i jer nemaju iste mogućnosti kao mladi ljudi. Zbog toga smatra da bi sad trebali dobiti svoj dio financijskog kolača.

– U ovom trenutku nije prioritet ništa osim umirovljenika. Nisam za to da poduzetnici ne dobiju, ali sam prije za to da dobiju umirovljenici. Onaj tko je na tržištu, može se postaviti. Umirovljenici nemaju nikakvu moć, oni čekaju u redu, poručio je.

Lalovčev poučak

Za razliku od njegovih stranačkih kolega koji se zalažu za promijenjenu formulu usklađivanja i trajni dodatak kojim bi prosječne mirovine narasle na 750 eura, o čemu smo pisali ovdje, Lalovac predlaže jednokratnu mjeru kojom bi sve mirovine rasle za 10 posto. To bi godišnje koštalo oko 700 milijuna eura, koji bi se mogli povući iz prihoda od PDV-a, naveo je bivši ministar financija.

Lalovac predlaže jednokratnu mjeru koja bi povećala sve mirovine za 10 posto, s obrazloženjem da postoji financijski prostor za to. Ističe da bi to godišnje iznosilo oko 700 milijuna eura, dok bi se sredstva za tu mjeru mogla osigurati, primjerice, od prihoda od PDV-a koji iznose oko milijardu eura godišnje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap