Analizirali smo: Evo tko je najviše, a tko je najmanje profitirao od povećanja obiteljskih mirovina

Milan Dalmacija
9. svibnja 2023.
Mirovine
A- A+

Nakon zakonskih izmjena i usklađivanja, obiteljske su mirovine porasle i više nego drugim kategorijama umirovljenika. Neki su obiteljski umirovljenici od početka godine do isplate u travnju dobili mirovine uvećane za više od 100 eura. S druge strane, obiteljski umirovljenici u inozemstvu mogu računati na najmanji rast svojih mirovina. Pripremili smo i tablicu s prosječnim iznosima obiteljskih mirovina u svim kategorijama nakon povećanja od 10 posto te usklađivanja od 5,37 posto.

obitelj

Foto: Unsplash

Od početka godine do sad obiteljski su umirovljenici dobili čak dva povećanja mirovina. Najprije je u siječnju u sklopu izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju, kojima je uveden i novi model obiteljskih mirovina, njihov iznos povećan za 10 posto, a zatim je stiglo i usklađivanje od 5,37 posto.

Iako je logično zaključiti da su obiteljske mirovine porasle za 15,37 posto, to matematički nije točno, a i rijetki se time mogu pohvaliti. Stoga smo odlučili istražiti koliko su zapravo porasle obiteljske mirovine i to po svim kategorijama, redovitim i povlaštenim.

Kalkulator i euri
Velika analiza portala mirovina.hr: Provjerili smo koliko su povećane mirovine u zadnjih 5 godina

Za to je bilo potrebno zaviriti u statistike Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pri isplatama mirovina za prosinac, siječanj i travanj. Tablice otkrivaju kako je prosječna mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju porasla za 50,18 eura, odnosno 12,66 posto, s 346,27 na 396,45 eura. Već smo rekli da matematički nije točno da će mirovine porasti za ukupno 15,37 posto, a postotak rasta mirovina je dodatno umanjio sve veći broj umirovljenika koji je zatražio obiteljske mirovine, ali i utvrđeni iznos njihovih mirovina, o čemu smo pisali proteklog mjeseca.

Braniteljima i saborskim zastupnicima najveći porast

Što se tiče kategorija povlaštenih mirovina, najbolje su prošli oni koji su obiteljske mirovine dobili u okviru Zakona o hrvatskim braniteljima Domovinskog rata (ZOHBDR), bivši saborski zastupnici, članovi vlade, ustavni suci i glavni državni revizori te umirovljeni akademici HAZU-a.

U prvoj kategoriji obiteljske su mirovine porasle u prosjeku s 988,69 na 1.063,96 eura. To znači da je prosječni obiteljski umirovljenik po braniteljskim propisima u četiri mjeseca dobio 75,27 eura, odnosno 7,07 posto više nego u prošloj godini.

Saborske obiteljske mirovine su porasle s 1.189,30 na 1.351,90 eura. Razlika iznosi čak 162,60 eura, ali je rast u skladu s prosjekom (12,06 posto). Mirovine akademika HAZU-a i članova njihovih obitelji su s 1.020,32 porasle na 1.120,60 eura. Povećanje je to od 100 eura i 28 centi, odnosno 8,95 posto.

Mizerne obiteljske mirovine po međunarodnim ugovorima

S druge strane, najmanje su rasle mirovine koje su isplaćene temeljem ugovora o socijalnoj suradnji koje je Hrvatska potpisala s drugim državama. U inozemstvo je tako u siječnju isplaćeno u prosjeku 91,58 eura obiteljskih mirovina, dok je u travnju taj iznos došao do 103,41 eura. Povećanje je to od 11,88 posto.

Mirovine u ožujku: Porasle su sve mirovine, a one najviše za oko 40 eura

Iako razlika iznosi 17,04 posto, obiteljske mirovine u kategoriji članova posada brodova u domaćoj i međunarodnoj plovidbi porasle su za svega 43,53 eura, s 211,90 na 255,43 eura. S druge strane, obiteljske mirovine pripadnika HVO-a porasle su malo više, za 45,21 euro ili samo 8,66 posto.

Postoci varaju

Gledajući po iznosu za koje su rasle, već smo utvrdili da su najviše porasle saborske, braniteljske i HAZU-ovske obiteljske mirovine. Po postotku su najviše rasle obiteljske mirovine članova posade brodova (17,04 posto), vatrogasaca (14,85 posto) i pripadnika JNA umirovljenih po općim propisima (14,31 posto).

Također, rekli smo da su po iznosu najmanje rasle obiteljske mirovine po međunarodnim ugovorima, zatim mirovine članova posada brodova te pripadnika HVO-a. Gledajući po postotku u prosjeku su najmanje porasle obiteljske mirovine određene po ZOHBDR-u (7,07 posto), pripadnicima HVO-a (8,66 posto) te umirovljenim akademicima HAZU-a (8,95 posto).

Ukupno gledajući u najviše kategorija mirovine su porasle između 50 i 80 eura. Je li to dovoljno za pokrivanje svih važnijih životnih troškova znaju samo oni koji ih primaju. No, kome su i za koliko obiteljske mirovine porasle usklađivanjem i zakonskom intervencijom, možete pogledati u tablici ispod teksta.

Porast obiteljskih mirovina od početka 2023. | Foto: Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap