[KOMENTAR] Zašto su umirovljenici bijesni zbog većeg staža za njihove unuke i kćeri?

Josip Mihaljević
2. prosinca 2018.
Kolumne
A- A+

Stariji umirovljenici, bolje rečeno umirovljenice, strašno su se naljutile na novu odredbu mirovinske reforme. Po njoj će sve majke koje budu išle u mirovinu nakon 1. siječnja 2019. dobiti dodatne mjesece staža za svako rođeno dijete, dok će one koje su već u mirovini to pravo zaobići. U komentarima su digle glas vičući “diskriminacija!”, pritom ne pokazujući nimalo osnovne solidarnosti na kojoj se mirovinski sustav temelji.

tvrdoglavost

Foto: Pixabay

Iako je vijest o tome kako će majke koje ubuduće budu išle u mirovinu dobiti dodatni staž za svako rođeno dijete dobro prihvaćena u javnosti, jedna skupina građanki strašno se pobunila protiv toga. Složno su u komentarima digle glas i nazvale to diskriminacijom. Netko će nešto dobiti što one nisu dobile i odmah nastaje međugeneracijski sukob u samoj populaciji umirovljenika.

Odmah na početku, da razjasnimo: je li želja starijih umirovljenica, da se i njima retroaktivno prizna dodatni staž za svako rođeno dijete legitimna? Je! Teško da će do toga doći, put je trnovit, ali možete glasati za nekoga na izborima koji će se za to vaše pravo na dodatni staž izboriti.

S druge strane, sve majke koje će u mirovinu nakon 1. siječnja 2019. godine to će pravo dobiti automatski. Prilikom izračuna mirovine, vrijeme koje su provele na rodiljnom dopustu računat će im se kao radni staž, a samim time će im mirovine biti nešto veće. Kako itko normalan na ovu odredbu može gledati sebično i negativno, meni zaista nije jasno.

“Dajte ili svima, ili nikome”

“Mi koje smo u mirovinu otišle nismo majke, mi smo maćehe?”, “Dajte ili svima ili nikome!”, “Danas majke rađaju da ne rade, a država ih još nagrađuje”, “Mirovine su nekad išle po radnom stažu, a sada po seksualnom stažu” samo su neki od hrpe komentara koje su naši čitatelji ostavili na Facebooku ispod te vijesti.

Dobro, kakva je to logika? Napasti novu demografsku mjeru, u situaciji kada eksplicitno doživljavamo demografsku krizu koja, usput rečeno, svim trenutačnim umirovljenicima ugrožava mjesečni iznos mirovine?

Ovo me podsjeća na jedan skeč jednog stand up komičara, koji se vozio avionom. Na početku vožnje, pilot je rekao svima kako će se na ovoj vožnji testirati Wi-Fi, a putnici će moći uživati u besplatnom internetu. Nakon sat i pol vožnje, Wi-Fi je prestao funkcionirati, a jedan tip je prokomentirao kako je “to sranje od usluge”. Halo, pa ta opcija nije ni postojala do tog trenutka, a čim se isključila krenulo se pljuvati po njoj. Valjda je taj putnik imao osjećaj kao da je njemu osobno nešto oduzeto, a prije leta nije ni znao da takva opcija postoji.

Svađa zbog stotinjak kuna

Aktualna vrijednost mirovine po godini u ovom trenutku vam je oko 65 kuna. To znači da ćete za svaku odrađenu godinu radnog staža, dobiti oko 65 kuna mirovine. Ako pomnožite to s nekakvim prosječnim godinama radnog staža, uzet ćemo 32, dobijete nešto više od 2000 kuna.

Što zapravo znači ova mjera?

Dakle, natalitet je u padu i žene rađaju manje djece nego što su to radile u prošlosti. Za dvoje rođene djece, majka će iskoristiti dva rodiljna dopusta, ali će joj se za to vrijeme računati radni staž od godinu dana. To znači da će joj, naposlijetku, kada ode u mirovinu – mirovina biti veća kao da je radila dodatnu godinu – dakle za 65 kuna.

“To je diskriminacija!”

Idealno rješenje bi bilo da se svim majkama retroaktivno prizna dodatni staž za svako rođeno dijete, ali taj prijedlog uopće nije “u ponudi”. Riječ je o konkretnom prijedlogu koji će pomoći svim budućim umirovljenicama, pritom ne oduzimajući ništa sadašnjim umirovljenicama.

Mogu čak i razumijeti zašto smatrate da je takva odredba diskriminatorna, ali onda bih vas zamolio da budete dosljedni do kraja. Je li diskriminacija to što su žene u prošlosti išle u mirovinu sa 55 ili 60 godina starosti, a buduće umirovljenice će ići sa 67? Zašto se oko toga ne bunite? Nije da niste imali priliku.

Na prosvjedu protiv mirovinske reforme skupilo se, prema nekim procjenama do 10 tisuća ljudi. Bio sam na tom prosvjedu i mogu vam reći da nisam vidio prevelik broj umirovljenika na njemu. Rekao bih da su više od 80 posto prosvjednika činili trenutačni radnici i članovi sindikata, dok je broj umirovljenika bio daleko ispod očekivanog.

Zašto tada niste u borbi protiv “diskriminacije” digli svoj glas? Cijeli mirovinski sustav, naposlijetku, temelji se na međugeneracijskoj solidarnosti – sadašnji umirovljenici bi trebali biti sretni ako će za njihovog života ostvariti neka prava i uvjete koja će biti od koristi svim budućim umirovljenicima. Drugim riječima, znate vikati nepravda kada će netko nešto dobiti što vi nećete, ali ne vičete nepravda kada će ti isti ljudi morati u mirovine s više godina nego što ste vi išli i s većom penalizacijom prijevremenih mirovina. Zar vam taj dio nije sporan?

Ovu relativno skromnu demografsku mjeru koristit će vaše kćeri i vaše unuke, ako to uzmete u obzir nikako ne bi trebali biti protiv nje. Usmjerite svoju ljutnju u nešto konstruktivnije.

[KOMENTAR]  Zašto su umirovljenici bijesni zbog većeg staža za njihove unuke i kćeri?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap