[KOMENTAR] Slavica se skoro razvela jer je Andrija na pijaci potrošio 160 kuna

Jasmina Grgurić Zanze
5. svibnja 2022.
Kolumne
A- A+

Sreli smo našu susjedu Slavicu koja nam je duhovito ispričala kako je muževljeva kupovina na pijaci umalo dovela do rastave braka, jer je njezin Andrija na skoro pa ništa potrošio 160 kuna. Malo smijeha, ali puno životne realnosti koju hrvatski umirovljenici podnose sve teže…

Foto: Unsplash

Kupovina na lokalnoj tržnici dovela je neki dan skoro do rastave 45 godina dugog braka između muža i žene, inače oboje umirovljenika čiji kućni budžet zajedno iznosi oko 4.000 kuna. Slavica je radila 20 godina u tekstilnoj industriji i mirovina joj je minimalnih oko 1.400 kuna, dok Andrija ima 2.600 kuna kao nekadašnji radnik Končara. Dok zimi plate režije, pričaju nam, ostane im oko 3.000 kuna. Par stotina kuna ode na lijekove, a ostalo se manje-više raspoređuje na hranu.

Nije mogla vjerovati što je donio za 160 kuna

“Vrati se moj Andrija jedan dan s placa gdje je otišao S 200 kuna. Usput je popio kavu i kupio neke sitnice pa mu je za tržnicu ostalo oko 160 kuna. Kad donese on meni naranče, jabuke, jagode, krastavce, rajčicu i krumpir. Dobro, krumpir je mlad i domaći, tri kile je uzeo, naranče isto domaće, preko dvije kile, krastavaca više od kilu, jagoda malo više od pola…

Ružica (67): "Meso smo kupovali na kile, a sada kupiš jednu šniclu"

I tvrdi on meni da je sve potrošio na tih par stvari. Svađamo se mi tako cijeli dan oko toga, on neće popustiti, ja kažem možda si zalutao malo do kladionice, kupio duhana, nešto u pekari ili ti je netko krivo vratio kusur, naplatio više, ali moj Andrija ne odustaje” – priča nam susjeda Slavica pomalo u šali, ali vidno uzbuđena.

Ne zna, dodaje, ni sama što bi mislila. Muž joj objašnjava da su trgovci nemilo digli cijene, da i fini poslovni ljudi u odjelima između štandova okreću svaku kunu. Ta ako ni bankar pod pauzom nema za kupiti što mu srce poželi, onda kako će tek umirovljenici?

Kupila svašta pomalo na komad, kad ono – 94 kune!

Priča nam Slavica kako je jedan dan sama prošetala do štanda s domaćim povrćem i voćem. Za razliku od muža, kupovala je sve na komad; par krušaka, krastavaca, rajčice, tikvica, salate, kupusa, luka i glavicu kelja. Kada je prodavačica izgovorila cifru, nije ni sama mogla vjerovati, 94 kune!

“Pazite, mi smo još među penzionerima koji žive bolje. A što oni kojima za hranu mjesečno ostane manje od tisuću kuna, kako da oni kombiniraju? Voće i povrće, kruh i mlijeko, meso, deterdženti, omekšivači… Nema kraja popisu za mjesečnu kupovinu. Sreća je samo što ne treba svaki mjesec sve. Nekad smo na kave išli, a sada gledamo kako bi na akciji kupili kavu za kući. Žalosno je to” – zaključuje baka Slavica.

Umirovljenici, na što ćete potrošiti Vladin energetski dodatak?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap