[KOMENTAR] Muškarci su toliko operativni na kauču da im smeta zvuk lonaca iz kuhinje

Jasmina Grgurić
18. veljače 2021.
Kolumne
A- A+

Život u 21. stoljeću. Zvuči nekako futuristički, zar ne? Ne! Mi živimo u 21. stoljeću sada i krajnje je vrijeme da se tako počnemo i ponašati. Samo, kako će umirovljenik Mile poštivati svoju Baru kada u ozbiljnoj političkoj javnoj emisiji na televiziji čuje da ravnatelj HZZO-a kaže da žene puno pričaju, dok su muškarci operativci.

Ilustracija: Unspash

Što uopće znači biti operativan? Bara je radni vijek provela na pokretnoj traci. Ustajala bi iz toplog kreveta sat vremena prije ostalih. Kuhala bi kavu, peglala mužu košulju, pravila sendviče i prala lonac koji se namakao od jučer, pazeći da ne lupa. Dok je skidala viklere s glave, razmišljala je kako na povratku s posla mora kupiti šećer za kolač i deterdžent za veš koji će prati nakon što zamijesi dizano tijesto za makovnjaču. Poslužit će je toplu uz još jednu kavu Mili kada dođe s posla i digne noge na tabure s križaljkom u ruci.

Tamo negdje u vrijeme Dnevnika stavit će grah za sutra da se lagano krčka, a Mile će je utišavati jer ne čuje mudre izjave o aktualnoj političkoj situaciji. Jer, Mile radi, a ona je domaćica. Rad u tvornici je onako, usput. Ona ne voli ispružiti noge, čuti što se događa u državi, ne voli biti poslužena. Na nedjeljnom ručku Mile će se žaliti da je juha prevruća, a krumpir prepečen. U salati od kupusa fali mu kap octa. Pravi operativac, nema šta.

Toliko operativan da je struku zamijenio politikom

Bara je nastojala da im kći završi fakultet i ganja karijeru, kako ne bi postala jedna od onih žena kojoj će muž govoriti da “muči” dok ona doista šuti i zdvaja je li njezin operativac zadovoljan bečkim odreskom i očekuje li uz njega možda i domaći tartar. U najboljem slučaju, neka se bogato uda pa da barem zna zašto je ponižavaju. Na posao neće morati pa će joj ostati više vremena da nasmijana i dotjerana dočekuje mužića. Jer, nitko ne voli iscrpljene (i brbljave) žene. Ako već moraš govoriti, onda barem trepći, gugući i zabacuj valove kose.

Zanimljivo, i Mile i Bara danas su u penziji, a uloge u kućanstvu nisu se promijenile. Mile jedva čeka da se otvori kavana gdje će subote prijepodne provoditi pričajući o “visokoj” politici dok Bara trančira pile i rezucka povrće za juhu. Bara ne voli na kavu. Uostalom, žene imaju svoje priče. Nije njima mjesto za muškim stolom. Zna se tko je operativac. Nije sigurno Bara.

Operativan čovjek onaj je koji radi i djeluje. Muškarac je operativac, žena puno priča. Tako su nas učili, tako na uče i danas. Gdje nam je mjesto podsjetio nas je u sinoćnjem HRT-ovom Otvorenom ni manje ni više nego HDZ-ov ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Na prvu bi se dalo pomisliti da je 58-godišnji Lucian Vukelić rođen negdje u bespućima Dalmatinske Zagore, ali nije, rođen je u Beogradu. Liječnik specijalist ortopedske kirurgije toliko je operativan da se umjesto struke radije posvetio politici.

Da bi stvar bila gora, Vukelić je baš u temi duga države veledrogerijama našao pričati o operativnosti. Nasuprot njega u studiji su sjedile tri žene; Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Diana Percač, HUP-ova koordinatorica veledrogerija i Mirela Ahmetović, politička savjetnica SDP-a.

Novac duguje sustavima koje vode žene

Na opasku voditelja da predsjednica Hrvatske ljekarničke komore i magistre “kukaju bez veze” zbog dugova, Vukelić je rekao:

– Pa čujte, o tome bi se dalo – rekao je Vukelić na što je Soldo napomenula da ona “nije kukala”. Na opasku voditelja da “ipak malo isprovociraju” ravnatelja HZZO-a, Vukelić je potom rekao:

“Meni je drago kad su žene u studiju, pa one puno više pričaju, mi smo operativniji, muškarci.”

Voditelj emisije Mislav Togonal regairao je odmah na tu izjavu:

“Uuu, ovo je seksizam bio, i to žešći” – dobacio je Togonal.

“Ne, ne, govorim operativno, kad objašnjavamo nešto, ne” – pokušao se opravdati ravnatelj HZZO-a koji se danas zbog svoje izjave javno ispričao, priznajući da je bila neprimjerena.

Nakon emisije regirala je i Ahmetović.

“Ravnatelj HZZO-a, sustava koji generira gubitke izjavljuje kako su muškarci operativniji, dok žene više pričaju. Zato kao macho muškarac duguje novac sustavima koje vode žene. Bravo!” – kazala je na Twitteru uz objavu spornog isječka iz emisije.

_____________________________________________

[KOMENTAR] Muškarci su toliko operativni na kauču da im smeta zvuk lonaca iz kuhinje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap