[KOMENTAR] Bake se boje cjepiva, ali korone još više: “Ne mogu na kavu s prijateljicom”

Jasmina Grgurić Zanze
14. studenoga 2021.
Kolumne
A- A+

“Ona se zapravo opredijelila za necijepljenje, a kao alternativu izabrala strah od teškog oblika bolesti. Istovremeno, smatra da joj se nametanjem cijepljenja oduzima sloboda, a istu tu slobodu uskraćuje si sama ograničavanjem druženja i kretanja kako ne bi pokupila virus. I od svih stvari u životu, uskraćena joj je, bez namjere da to podcjenjujemo, mirna kava s prijateljicom”…

Ilustracija: Rawpixel

Sretnem u prolazu jednu stariju, inače bistru gospođu u 60-im godinama života. Tema pandemije skoro je zamijenila onu o vremenskim prilikama. Ako samo razmijeniš riječ-dvije u prolazu, onda i dalje pobjedu odnosi prognoza. Čim malo zastanemo, priča se nastavlja u smjeru cijepljenja, mjera…

Važnije je nego ikada imati stav, mišljenje. Prljavi Harry bio je pravi vizionar kada je svojedobno izrekao za današnje prilike kao naručenu rečenicu: “Mišljenje je kao šup**, svi ga imaju”.

Nema više ležernih kava sa susjedama

Ljudi, dakle, imaju silnu potrebu opredijeliti se ili u grupu za nešto ili u grupu protiv nečega, jer su tada na sigurnom terenu istomišljenika, kojih je uvijek negdje oko 50 posto. Poprilično je to veliko zaleđe. Ne žele ne biti sigurni, kontemplirati, proučavati, čitati, tražiti neprestano odgovore koji iz dana u dan mijenjaju omjere i postotke sigurnosti njihova stava, što im zapravo komplicira život. Samo jedno ali, samo jedno kako vodi već priču u drugom pravcu, no taj pravac zbunjuje pa hajmo mi radije nazad u naš tabor.

Vratimo se k bakici. Pita me vidim li kud ovo sve s mjerama ide, kako od nas rade budale. Zašto lažu narod? Nastavlja kako se nije cijepila, a ni neće jer se boji nuspojava cjepiva, konkretno krvnih ugrušaka. Jedini odgovor koji joj mogu ponuditi je da sam čitala neko stručno istraživanje da su, kod osoba podložnih takvoj komplikaciji, puno veće šanse za tako nešto ako dobiju koronu. Meni to zvuči dovoljno logično, samim time i uvjerljivo, iako razumijem njezino strahovanje. Dodajem kako cjepivo sasvim sigurno nije najbolja opcija, ali je trenutno jedina dostupna.

Ne želeći se previše upuštati u argumentaciju, puštam je da nastavi pa u daljnjem razgovoru kaže kako se jako boji korone. Život joj se, naglašava, promijenio iz korijena jer nikuda ne ide, a ruku na srce nije baš puno išla ni prije, ali eto sada kada zna da ne može slobodno hodati okolo po susjedstvu, nije zadovoljna. Najviše joj, ističe, nedostaju kave sa susjedama koje su sada reducirane. Osim kada je lijep dana pa sjede na terasi.

“Sve je to Stožer, HDZ, neću se cijepiti”

Kako sam zaključila, gospođa se boji cjepiva, ali korone se boji još više. Neobičan stav koji pobija sam sebe. Ona se zapravo opredijelila za necijepljenje, a kao alternativu izabrala strah od teškog oblika bolesti. Istovremeno, smatra da joj se nametanjem cijepljenja oduzima sloboda, a istu tu slobodu uskraćuje si sama ograničavanjem druženja i kretanja kako ne bi pokupila virus. I od svih stvari, uskraćena joj je, bez namjere da to podcjenjujemo, mirna kava s prijateljicom.

Za vrijeme naše ulične ćakule zastane mlada umirovljenica pa dobaci: “Sve je to Stožer, HDZ, neću se cijepiti”. Informirana gospođa ne zna da se ista stvar događa u cijelom svijetu. Ako zna, a i dalje misli tako, onda se tako moćnog HDZ-a nikada nećemo riješiti. Izbori nam više ni ne trebaju.

Prođe mi kroz misli kako zapravo istu stvar misle i ekstremni ljevičari i ekstremni desničari, da je za sve kriv HDZ. Ekstremni. U toj riječi je možda i ključ. Kako prepoznati pripadnika bilo koje “sekte”? Po tome što se brani kada ga nitko ne napada i napada čim mu kažeš nešto što ruši njegovu teoriju, a ni slučajno da biste postavili pitanje, jer tada ste gotovi.

Ne treba joj cjepivo, jer vjeruje u Boga

Dalo bi se o ovoj temi nadugačko i naširoko, ali da zaključim sa sličnim stavom jedne splitske umirovljenice s prosvjeda protiv covid mjera:

“Umirovljenica sam 11 godina, radovala sam se što ću ići u dom, vodit će računa o meni, a neću biti na teret svojoj djeci. Ja već preko godinu i pol dana trpim i želim se susresti sa svojom prijateljicom”, rekla je pa nastavila:

“Ne želim da u domovima umirovljenika eksperimentiraju na meni…

Moja majka je umrla prije covida, Bogu hvala” – zaključuje.

Dan kasnije jedna druga je kazala da joj “cjepivo ne treba, jer vjeruje u Boga”. Blago njoj ako je dočekala mirovinu, a da nikada nije popila nijednu tabletu i otišla na nijedan liječnički pregled. Ali, što ćemo s onima koji ne vjeruju ili ne vjeruju dovoljno ili slušaju Papu da se cijepe, a svećenike da je medicina od Boga i da je trebamo koristiti? I život i smrt u rukama su Gospodnjim, vjeruju kršćani, ali su i mudrost i razum pa i liječnikove ruke. Srećom, slobodni smo sami birati.

__________________________________

Komentar je stav autora

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap