Imamo brojke: Evo koliko je ovrha sjelo umirovljenicima u lipnju, a koliko bi ljudi trebalo strahovati u kolovozu

Milan Dalmacija
29. srpnja 2022.
Istaknuto
A- A+

HZMO je u lipnju proveo 22.153 ovrhe na mirovinu. Uz to, imaju i podatke o 50.871 korisniku čija će mirovina za srpanj biti isplaćena djelomično na redovne ili na posebne račune.

Foto: Unsplash

U Hrvatskoj je 30. lipnja ove godine bio blokiran 234.991 građanin, objavila je Financijska agencija (FINA) u svojim redovitim Podacima o broju ovrha na novčanim sredstvima poslovnih subjekata i potrošača. Ukupan dug građana je iznosio 25.160.340.976 kuna.

Iako je FINA uredno nabrojala kome su sve građani dužni, gdje se nalazi najviše dužnika i koliki udjel oni predstavljaju u ukupnom broju stanovništva, nisu naveli njihovu dob, niti radno-pravni status. No, tu je uskočio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), koji će provoditi ovrhe na mirovinama sve dok na snagu ne stupe izmjene Ovršnog zakona kojima će taj posao preuzeti FINA.

Iz HZMO-a otkrivaju kako su u lipnju provedene 22.153 ovrhe na mirovinu. Pritom ne navode ukupni iznos ovršenih sredstava, ali ni dob ovršenika, pa tako ne znamo koliko među njima ima starosnih umirovljenika, a koliko onih koji su svoje mirovine stekli po posebnim propisima.

– Na naplatu raznih vrsta tražbina odnosi se 20.167 ovrha koje uključuju naplatu dospjelih, a neplaćenih dugova za režije, kredite, zakup, najam, javna davanja i dr., dok se po ovrsi po osnovi zakonskog uzdržavanja provodi 1.986 ovrha, doznajemo iz HZMO-a.

Iz Mirovinskog upozoravaju kako ne raspolažu niti podacima o blokiranim umirovljenicima, ali zato u evidenciji imaju podatke za 50.781 korisnika kojima će se mirovina za srpanj isplatiti dijelom na redovne ili na posebne račune. Napominju kako to ne znači da su svi ti umirovljenici u blokadi te ističu kako su, primjerice, nacionalne naknade za starost izuzete od ovrha, zbog čega se isplaćuju na posebne račune.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap