Britanski radnici u velikoj dvojbi: Prekidaju mirovinsku štednju zbog inflacije, ali to bi moglo biti kobno

Milan Dalmacija
13. kolovoza 2022.
Istaknuto
A- A+

Britanski radnici su, boreći se s inflacijom, odlučili prestati plaćati mirovinsku štednju. No, to bi se moglo pokazati kao loša odluka kad odu u mirovinu, jer će im ona biti manja.

Foto: Pixabay

Britanski radnici koji jedva spajaju kraj s krajem zbog rastuće inflacije, pozvani su da ne prekidaju mirovinsku štednju kako bi sačuvali gotovinu, jer time riskiraju gubitak tisuća funti redovitih primanja nakon odlaska u mirovinu. Takav apel posljedica je ankete koja je pokazala da je svaka 20 odrasla osoba na Otoku prekinula s uplatama u mirovinske fondove kako bi joj ostalo više novca za život, piše Financial Times.

Mirovinska reforma na britanski način: Ovako na Otoku planiraju povećati mirovine

Šest posto ispitanika razmišlja o prekidu uplata u mirovinske fondove, dok još devet posto njih smatra da bi mogli početi o tome razmišljati. Stoga iz mirovinskog osiguranja Canada Life upozoravaju građane da to ne čine, unatoč svemu.

– Kriza sve većih troškova života nevjerojatno opterećuje financije ljudi. Budući da ekonomisti očekuju vrhunac dvoznamenkaste inflacije kasnije ove godine, pritisak na državne financije samo će se pogoršati, objasnio je Andrew Tully, tehnički direktor Canada Lifea.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite

Kako bi pokazali građanima na što točno misle, izradili su nekoliko modela s mogućim posljedicama prestanka uplaćivanja mirovinske štednje. Primjerice, ako bi 40-godišnjak s prihodima od 50.000 funti godišnje, na godinu dana pauzirao uplatu doprinosa od osam posto, u trenutku umirovljenja bi na svom saldu iz kojeg se isplaćuje mirovina imao 15.000 funti manje.

Skupo odustajanje

I druga su tamošnja mirovinska društva napravila vlastita istraživanja. Iz Standard Lifea poručuju da tri četvrtine njihovih klijenata planira smanjenje potrošnje ili štednje, kako bi odgovorili na inflaciju. Njihovo istraživanje iz svibnja je pokazalo da bi 15 posto od 2.600 ispitanika bilo spremno uplaćivati manje na štednju, dok bi šest posto smanjilo svoje mirovinske doprinose.

banka novac bankomat
Sumnjate da vam poslodavac ne uplaćuje doprinose? Evo kako to možete provjeriti

– Potrošači su se do sada ove godine morali boriti s mnogo toga, a samo od travnja vidjeli smo povećanje gornje granice cijena energije, veće nacionalne doprinose za osiguranje, kao i inflaciju koja je nedavno dosegla 9,1 posto. Ovo, naravno, uzima danak na financije ljudi, a mnogi zbog toga moraju smanjiti potrošnju i štednju, rekla je Jenny Holt, direktorica za štednju i investicije kupaca u Standard Lifeu.

Stručnjaci ističu da je razumljivo da ljudi traže način kako zadržati svaki novčić u novčaniku. Pritom ističu da bi ipak trebalo dobro razmisliti. Naime, radnici koji se automatski prijavljuju za plaćanje mirovinskih doprinosa putem svojih poslodavaca, trebaju računati da će izgubiti doprinose na mirovinsku štednju, koje im isplaćuju ti isti poslodavci, u iznosu od tri posto iznosa mirovinske štednje. Pozitivan efekt i jačanje mirovinskih fondova, bit će vidljivi tek kasnije, ovisno o uplatama doprinosa poslodavaca.

– Odustajanje od mirovine, čak i privremeno, dugoročno se može pokazati skupim. Ako zaposlenik žrtvuje svoje mirovinske doprinose, tada će također uštedjeti na nacionalnom osiguranju, kao i na porezu. Dakle, kada to uzmete u obzir, zajedno s gubitkom mirovinskog doprinosa poslodavca, prestanak mirovinske štednje mogao bi biti skuplji nego što se isprva pretpostavljalo”, zaključila je Claire Trott, direktorica odjela za planiranje mirovina u St James’s Placeu, grupi za upravljanje imovinom.

Britanski radnici u velikoj dvojbi: Prekidaju mirovinsku štednju zbog inflacije, ali to bi moglo biti kobno
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap