„Bagat“ šivaće mašine: ponos svake sposobne žene koji neke čuvaju i danas

Barbara Jurišić
9. kolovoza 2022.
Istaknuto
A- A+

„Bagat“ šivaće mašine su bile izuzetno cijenjene 60-ih i 70-ih godina zbog svoje nevjerojatne preciznosti i izdržljivosti. Neki bi rekli da je, u to vrijeme, posjedovanje „Bagat“ šivaće mašine bilo jednako posjedovanju automobila. Ne treba niti spomenuti kako je takva šivaća mašina bila jedan od boljih poklona.

“Bagat – Slavica” šivaća mašina
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

„Bagat“ je svoju proizvodnju započeo u Zadru 1950. godine sa svega 50 radnika. Inicijalno je to bila tvrtka koja je za vojne potrebe proizvodila raznu brodsku opremu. Ubrzo su se reorganizirali te su počeli proizvoditi tehnologiju za civilnu upotrebu. Pogon se vrlo brzo razvijao te su otvarali nove pogone koje su bili namijenjeni i ostalim stvarima, ali, šivaće mašine su im i dalje bile primarni proizvod.

Godine 1973. je proizvedena šivaća mašina koju možete vidjeti na slici i videu. Ovo je „Slavica“, a uz nju su bile „Danica“,  „Jadranka“, „Ruža“, „Danica“ i mnoge druge.

“Bagat – Slavica” šivaća mašina
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Sredinom 80-ih je „Bagat“ bio 4. u Europi  po proizvodnji domaćinskoga šivaćeg stroja s računalnim upravljanjem te 6. u svijetu. Ukinuti su OOUR-i 1990. te je od 8 OOUR-a nastalo 6 poduzeća od kojih je, danas, ostalo njih 2.

„Bagat“ postoji i danas, ali nije ni približno „div“ koji je bio. Poduzeće Bagat – precizna mehanika prestalo je s proizvodnjom 1999., a potpuno je zatvoreno 2002. Ostala je „Trgovina Bagat“ i „Tvornica tlačnoga lijeva u Benkovcu“ pod nazivom „LTH Metalni lijev“. Slovenski poduzetnik je 2021. zaštitio ime „Bagat“ te se pod tim imenom prodaju šivaće mašine azijske proizvodnje.

Izvor informacija: Hrvatska tehnička enciklopedija Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“

„Bagat“ šivaće mašine: ponos svake sposobne žene koji neke čuvaju i danas
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap