Zagreb ipak zatvara Europu! Ovo je pogled na kultno kino iz objektiva 70-ih

Jasmina Grgurić Zanze
24. travnja 2019.
Foto dana
A- A+

Zagrebačko kino Europa nije samo kultno mjesto neizmjerna povijesna značaja koje je gotovo čitavo jedno stoljeće okupljalo generacije gledatelja, nego i filmske važnosti današnjice. Dovoljno je samo spomenuti Zagreb film festival ili baciti pogled na ovaj prizor iz 70-ih godina kada je još djelovalo pod nazivom “Balkan”. Fotografiju je jučer kao podsjetnik objavila Facebook grupa “Zagrepčanke”, istoga dana kada iz press službe kina Europe nisu stigle dobre vijesti…

Posljednjih mjesec dana javnost s velikim interesom prati neizvjesnost sudbine kina Europa. No, čini se da su se i posljednje nade rasplinule te da će već 1. lipnja ono prestati s dosadašnjim radom.

Priopćenje koje je jučer objavila press služba kina Europe prenosimo u cijelosti:

“Kao odgovor na zamolbu koju smo 11. travnja uputili Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada da kino Europa nastavi s radom dok ne počne obnova, stigao nam je dopis kojim se UO Zagreb Film Festival i Propeler Film d.o.o. obavještavaju da Grad „ostaje kod navoda iznesenih u [ranijem] dopisu“, u kojem se navodi da se s danom isteka ugovora o najmu, dakle 1. lipnja ove godine, prostor kina Europa mora predati u posjed Gradu Zagrebu.

Grad Zagreb time je odbio naše molbe da se kino ne zatvara dok ne počne renovacija, kao i nekoliko modela obnove kina koje predlažemo već godinama, pri čemu sredstva restauracije ne bi bila na teret građanima Zagreba i poreznim obveznicima Republike Hrvatske. Umjesto toga, najavljuju se „pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta“ za koje, podsjećamo, u gradskom proračunu ne postoje ni projektni nacrti, ni planovi sanacije, renovacije ili javne nabave, niti namjenska sredstva.

Tijekom proteklih 10 godina UO Zagreb Film Festival i Propeler Film doveli su kino Europa do statusa kina s najboljim programom u Europi, a 120.000 ljudi koji su posjetili njegove programe tijekom 2018. godine pokazuju u kojoj je mjeri ono postalo nezaobilazno mjesto u kulturnom životu ovoga grada. Cijelo to vrijeme kinom smo upravljali sukladno propisima i zakonom, stoga ćemo u skladu s time 1. lipnja ove godine predati kino u posjed Gradu Zagrebu. No budući da s odlaskom UO ZFF kino prestaje s radom, izražavamo iskrenu zabrinutost za sve programe koji se trebaju održati u kinu nakon 1. lipnja, a za koje su već raspoređena sredstva iz lokalnih, nacionalnih i međunarodnih izvora. Podsjećamo da je kino Europa nastalo zbog potrebe filmske i kulturne zajednice Grada Zagreba i da u Zagrebu trenutačno ne postoji funkcionalan prostor koji svojom infrastrukturom može zamijeniti kino Europa.

S obzirom na snažnu pravnu osnovu naših molbi za produljenje ugovora, svoju borbu za kino Europa nastavit ćemo pravnim putem. Svjesni smo da ovaj događaj nije izolirani slučaj. Štoviše, slučaj kina Europa samo je jedan u nizu uznemirujuće sličnih primjera kojim gradske vlasti, oglušujući se na volju građana i zahtjeve struke, provode sustavnu destrukciju kulturnog života ovoga grada. Stoga ćemo do 1. lipnja poduzeti niz akcija kako bismo pažnju javnosti skrenuli na kontinuirani kulturocid u Zagrebu.”

Inače, zgradu kina Europa sagradila je 1925. godine bogata zagrebačka obitelj Müller prema nacrtu arhitekta Srećka Florshütza sa željom da se napravi najljepše, najvažnije i najmodernije kino na ovim prostorima. Svečano je otvoreno 8. travnja iste godine projekcijom filma “Nibelunzi” Fritza Langa te domaćeg “Dalmacija, zemlja sunca”.

Grad Zagreb otkupio je kino 2007. godine nakon akcije Zagreb Film Festivala i Hrvatskog filmskog saveza “Daj mi kino” kako bi ono nastavilo sa svojim djelovanjem. Početkom 2008. upravljanje kinom Europa povjereno je Zagreb Film Festivalu s namjerom da kino postane regionalni centar filma i filmske umjetnosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap