Vrtna terapija unutra? Idealno rješenje za zimu i nametnutu karantenu!

Jasmina Grgurić Zanze
20. listopada 2020.
Foto dana
A- A+

Najveće žrtve pandemije upravo su starije osobe. Posebno su ugroženi oni koji žive u domovima umirovljenika. Osim što su im šanse za zarazu, obolijevanje i smrtnost veće, brani im se izlaženje, kretanje, aktivnosti na otvorenom i posjete. Od ožujka su više proveli zatvoreni, nego slobodni što je negativno utjecalo i na psihu i na tijelo desetaka tisuća starijih i nemoćnih građana. Neki su stoga spas pronašli u novim aktivnostima. Što raditi u “novom normalnom” pokazuju korisnici Doma za starije osobe i Gerontološkog centra Maksimir čime su dali dobru ideju i ostalima.

A vrijedni smo i unutra! Hortiterapija na djelu!🌱

Objavljuje Dom za starije osobe i Gerontološki centar MaksimirPonedjeljak, 19. listopada 2020.

 

Vrtna terapija (hortiterapija) ima rehabilitacijski učinak. Naime, dokazano je da rad u vrtu smanjuje stres, poboljšava senzomotoričke, mentalne i psihosocijalne vještine te pozitivno djeluje na čovjekovo zdravlje, čime se podiže kvaliteta života, a samim time i životni vijek.

No, što kada vrijeme pod utjecajem zime ili pandemije ne možemo provoditi vani? Odgovor su pronašli korisnici Doma za starije osobe i Gerontološkog centra Maksimir koji su vrt unijeli unutra.

“A vrijedni smo i unutra! Hortiterapija na djelu!” – napisali su na svojoj Facebook stranici uz objavu fotografije marljive stanarke koja malim grabljama brižno uređuje zemlju oko velike biljke.

Doticaj sa zemljom, biljkama, životinjama i prirodom doticaj je sa životom koji nas vraća izvorima i može biti i te kako potrebna i korisna alternativa u vremenima smanjenih socijalnih kontakata. A briga o kućnom i sobnom bilju koje nas okružuje – izvrstan je početak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap