Sandale Bata s početka tridesetih godina rado bismo nosili i danas!

Jasmina Grgurić Zanze
8. lipnja 2020.
Foto dana
A- A+

Moda se mijenja, ali i vraća pa tako ni Batine sandale s početka 30-ih godina uopće ne izgledaju kao 90 godina stari modeli kakve danas ne bi obuli, nego baš suprotno! Reklama za tvornicu obuće iz 1932. godine podsjetnik je na ondašnje trendove, ali i početak razvoja vukovarskog kraja.

Reklamu vukovarske tvornice Bata iz davne 1932. godine objavio je zagrebački Tehnički muzej Nikola Tesla. Ono što je posebno zanimljivo jest da je tvornica otvorena ni godinu dana ranije pa ne čudi ni slogan koji krasi ovu reklamu.

“Svijetle, zračne i prostrane radionice, usavršeni strojevi, direktna doprema od stroja u prodavaonicu omogućuje nam da bude naša obuća uz niske cijene savršena” – piše na plakatu Bate.

I doista, sandale izgledaju baš kao što Bata opisuje i svoj novi pogon na koji je toliko bila ponosna. Bijele cipele krase i nogu mlade djevojke na plakatu u bijeloj bluzi i suknji, čime svijetle boje i lepršavost čine kontrast tvornici i njezinim strojevima. Kadar je začinio i stari dvokrilac na nebu.

Od tada na vukovarskom području dolazi do ubrzavanja procesa industrijalizacije i jačanja gospodarstva. Uz već postojeću poljoprivredno-prehrambenu industriju, započinje i duga
tradicija obućarske proizvodnje koja, uz manje prekide, traje i danas.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap