Retrospektiva: Prizor listanja novina na ulici kakav se danas vrlo rijetko viđa

Jasmina Grgurić
1. prosinca 2018.
Foto dana
A- A+

Facebook grupa Zagrepčanke podsjetila nas je na jedan nekada sasvim uobičajeni prizor, kakav se danas gotovo više uopće ne viđa. Ljudi koji stojeći na ulici ili u hodu čitaju novine, bili su donedavno sasvim uobičajena pojava, a danas bi mnogima vjerojatno izgledali čudno…

Fotografiju dvojice mladih muškarca koji nasred ulice sasvim prirodno čitaju najnovije vijesti iz dnevnoga tiska, objavila je facebook grupa Zagrepčanke. Mjesto radnje je zagrebački Trg bana Jelačića, tadašnji Trg Republike, a vrijeme 1974. godina, što se već da naslutiti i po samoj odjeći.

Ovaj prizor podsjetio nas je kako se on danas doista rijetko viđa, pri čemu su novine u ruci zamijenili pametni telefoni. Kada bismo naišli na čovjeka koji hoda i čita novine, vjerojatno bismo mu se čudili neusporedivo više nego onomu koji gleda u ekran mobitela, što se danas smatra posve normalnim. No, možda bi zapravo trebalo biti obrnuto?

Naravno, svijet moderne tehnologije i interneta već je odavna počeo istiskivati novine iz uporabe, na što je utjecala i neštašica za svakodnevnu kupovinu dnevnoga tiska. No, čari informacija otisnutih na papiru uz prelistavanje stranica teško su zamjenjivi, barem ne u ritualnom i ugođajnom smislu.