Prava asocijacija na Kraš je čokolada, ali to je ime nekad nosila i tvornica cipela

Jasmina Grgurić
14. listopada 2018.
Foto dana
A- A+

Zagrebačka tvornica keksa i čokolade 1950. godine ponijela je naziv Josip Kraš te je ime po tom hrvatskom komunistu, sindikalnom aktivistu i narodnom heroju nosila sve do 1992. godine kada je ostala samo Kraš. Međutim, po njemu je također 1950. godine nazvana i stara karlovačka tvornica kože, obuće i gumenih proizvoda čiji počeci datiraju iz 1915. godine.

Tvornica je zapošljavala 150 radnika i proizvodila 600 pari cipela na dan te je predstvlja glavnu konkurenciju borovačkoj Bati. Tijekom 1942. godine sekvestirana je za potrebe vojske NDH, kada se zvala Tvornica koža i cipela Karlovac.

Nakon nacionalizacije postala je dijelom Karlovačke industrije kože i nastavila proizvoditi za vojsku pod patronatom državnih direkcija u Zagrebu i Beogradu. Od 1950. godine ponovo je posebno poduzeće, isprva pod imenom Klek a potom Josip Kraš, koji je poginuo je u Karlovcu.

Broj zaposlenih rastao je na 300, tvornica se razvijala, a najtraženija je bila obuća proizvedena prema licenci Adidasa, dok su se među suradnicima isticali vrhunski talijanski dizajneri. Godine 1975. u Njemačku, Englesku, Nizozemsku, SSSR i SAD izvezeno je čak 600.000 pari obuće.

Do 1990. godine tvornica je imala 2.200 zaposlenih i proizvodila do 1,7 milijuna pari obuće godišnje te imala 52 prodavaonice diljem bivše Jugoslavije. U stečaj je otišla 1991. godine, a preuzela ju je Karlovačka industrija obuće koja odlazi u stečaj 2003. godine.

O zlatnim danima tvornice obuće i gumenih proizvoda “Josip Kraš” svjedoči i ova reklama iz 1970. godine koju je objavio Tehnički muzej Nikla Tesla.

Prava asocijacija na Kraš je čokolada, ali to je ime nekad nosila i tvornica cipela
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap