Pogledajte kako je taksi služba na Glavnom kolodvoru izgledala 50-ih

Jasmina Grgurić Zanze
31. listopada 2018.
Foto dana
A- A+

Svima nam je poznata današnja prometna situacija na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Mjesto je to na kojem se neprestano slijevaju mase putnika vlakova, autobusa, tramvaja i taksija. Prijevozna sredstva izmjenjuju se iz minute u minutu, a poredana vozila taksi službe čekaju svoje putnike. No, prije pola stoljeća sasvim drugačija slika…

Ponekad je teško povjerovati da je prije svega 50 godina svijet izgledao posve drugačije. Koliko smo napredovali, a možda u nekom smislu i nazadovali, govori i ova fotografija taksija iz 1954. godine na Glavnom kolodvoru u Zagrebu.

Kočije s konjima, koje danas smatramo tek romantičnim raritetom, zauzimale su glavnu prometnu poziciju u metropoli, čekajući da prevezu svoje putnike.

U Zagrebu je posljednji fijaker kao dio javnog prijevoza prometovao do početka 60-ih godina, čekajući putnike namjernike ispred Glavnog kolodvora. Njegov vlasnik bio je predio Trnjanc, koji je kuću sa štalom imao pored nove Gradske vijećnice u današnjoj Vukovarskoj ulici. Konji su još nekoliko godina odolijevali modernim vremenima, nakon čega su ih maknuli s travnjaka ispred Vijećnice. Tako je nestao poznati i opjevani posljednji zagrebački fijaker.

Fijaker se vratio 90-ih godina, ali samo kao turistička atrakcija, a Josip Habrić vozio ga je po Gornjem gradu do 2011. godine kada je umro. Viki Glovacki je opjevao posljednji zagrebački fijaker u pjesmi Zadnji fijaker. Ime starog fijakera danas nosi i jedan od najstarijih zagrebačkih restorana u Mesničkoj ulici.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap