Pogledajte kako je izgledao Novinarski dom u izgradnji 1930. godine

Jasmina Grgurić Zanze
4. ožujka 2019.
Foto dana
A- A+

Fotografija Novinarskog doma u izgradnji, stara gotovo 90 godina, osvanula je u Facebook grupi “Zakaj volim Zagreb”. Njezin autor je Vladimir Horvat, a slika nas vraća u povijest ovog lijepog i važnog zdanja.

Foto: Zakaj volim Zagreb/FB

Zdanje na križanju Savske i Perkovčeve ulice u strogom centru Zagreba poznato je svima koji su tim područjem barem jednom prošli. Riječ je o Novinarskim domu, na čiju je povijest fotografijom iz 1930. godine podsjetio jedan član grupe.

“25. travnja 1926. godine osnovana je posebna zaklada koja je imala voditi sve poslove u vezi s domom. Svečano otkapanje temelja počelo je 16. srpnja 1928. godine. U prosincu gradnja je došla do krova, pa je za Božić održan prvi zajednički susret novinara u vlastitoj kući. Nakon toga gradnja je radi pomanjkanja sredstava u dva navrata prekidana, ali je zajmovima u proljeće 1930. godine dovršena” – napisao je uz objavu fotografije Milan Vasić. 

Kavana i restauracija te Bijela dvorana na prvom katu dovršene su i otvorene tek polovinom srpnja 1930. godine. Krajem iste godine cijela je zgrada iznajmljena. U njoj je stanovalo i pet novinarskih obitelji. U domu su prostori iznajmljeni prvenstveno kulturnim i intelektualnim organizacijama kao što su Francuski institut, Društvo Prijatelja Velike Britanije, Društvo Hrvatskih Književnika, Zajednica Slovenskih Društava. U domu su i zagrebačka sekcija Novinarskog udruženja, Novinarska Zadruga, redakcija “Novinara” i “Bijela dvorana” koja se iznajmljivala za različite priredbe i donosila lijepe prihode, piše u objavi.

Pogledajte kako je izgledao Novinarski dom u izgradnji 1930. godine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap