Osvježenje zimi, ljeti: Na ove sladolede iz mladosti sigurno ste već zaboravili

Jasmina Grgurić
16. listopada 2019.
Foto dana
A- A+

Vrsta sladoleda nikada nije bilo više nego danas, zbog čega smo pomalo već i zaboravili na slatka ledena osvježenja u kojima smo uživali u mlađim danima. Ipak, neki okusi se pamte. U vrijeme bivše države, osim Zagrebačke mljekare, u ponudi smo imali i sladolede Ljubljanske mlekarne, ali i Pekabele.

Sladoledi Lučka i Zlatorog Ljubljanske mlekarne

Lučka, sladoled na štapiću od vanilije preliven tankim slojem čokolade bio je prvi proizveden na području bivše države 1958. godine. Iste godine Zagrebačka mljekara proizvela je gotovo identičnu Snjeguljicu.

Prvi Ledo sladoled u čašici pojavio se 1963. godine, a godinu dana kasnije i prve sladoledne torte – Grič i Zagreb. Šezdesetih godina nastao je i šlag te popularni obiteljski sladoled u bloku. Prvi sladoled u kornetu Ledo je lansirao 1967. godine. Bio je od čokolade.

Među kornetima pomalo je zaboravljen ostao Zlatorog, slovenski kornet punog okusa lješnjaka kojeg se starije generacije i danas rado sjećaju.

Osim Leda i Ljubljanske mlekarne, neki se sjećaju i Pekabele. Rumenko, Kapri, Čoko moko i Twinny Tropico samo su neki od sladoleda ove zaboravljene tvornice.

Pekabela sladoledi

“Osvježenje zimi ljeti, ne možeš mu odoljeti. Ne smetaju, niti škode, uvijek dobri, svakom gode. Pekabela, pekabela, pekabela, pekabela. Ja sam gladan, ti bi jela, porodica traži cijela, sladolede pekabela, sladolede pekabela” – reklamom su pozivali kupce.

Na Pekabelu nas podsjeća i ova vesela reklama iz 80-ih godina.

 

Osvježenje zimi, ljeti: Na ove sladolede iz mladosti sigurno ste već zaboravili
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap