Lutke Jugoplastike: “Bebe” bez kojih je djetinjstvo bilo nezamislivo

Jasmina Grgurić
20. siječnja 2020.
Foto dana
A- A+

Ponekad se čini kao da se nalazimo u vremenskom stroju koji toliko juri se da se mladosti, a kamo li djetinjstva, prisjećamo kao u magli, kao da se ta prošlost događala prije, kako se i kaže, stotinu godina. Među te uspomene spadaju brojni proizvodi bez kojih bi nam život 70-ih i 80-ih godina bio nezamisliv. Među njima su i lutke Jugoplastike, bebe kakve su imala naša djeca i unuci, a možda i neki mlađi među nama umirovljenicima.

Među domaće tvorničke divove koji su se poput trolova, pjesnički rečeno, pretvorili u kamenje, svakako spada i Jugoplastika. Njezini su proizvodi obilježili živote čitavih generacija, a mnoge od njih čuvamo još i danas.

Iza ove “marke za cijelu obitelj” stajalo je 13.000 radnika, preko tri tisuće raznih proizvoda te godišnji prihod više od 350 milijuna dolara. Potpis Jugoplastike nosile su naše gumene čizme, torbe, kabanice, šlape, sandale, pokretne hladnjake pa čak i dijelovi za automobile i brodice.

Jugoplastika je obilježila i naše djetinjstvo tako što je stvarala školski pribor, ali i lutke za igru. Bez njihovih beba djetinjstvo je bilo nezamislivo, kao i pokloni za rođendane.

Iz perspektive današnjih dizajnerskih i izvedbenih mogućnosti, te lutke ne predstavljaju vrhunac estetike, ali za ono vrijeme sasvim su sigurno bile pravi hit. Djeca su najviše voljela što su velike, što ih mogu češljati, presvlačiti i gurati u kolicima kao bebe.

Na lutke Jugoplastike podsjetio nas je u svom reklamnom kutku Tehnički muzej Nikola Tesla. Objava na društvenim mrežama naišla je na oduševljenje, ali neki su pratitelji komentirali da su im malo zastrašujuće, jer doista podsjećaju na likove iz jednog filma strave. No, te su lutke sve samo ne sablasne, vrlo lijepi podsjetnik na mladost nas samih, naše djece i naših unuka.