Kostim Tekstilnog kombinata iz 60-ih, koji izgleda kao haljina, nosili bismo i danas

Jasmina Grgurić Zanze
14. svibnja 2019.
Foto dana
A- A+

Jedan od razloga zbog kojeg tako često volimo zaviriti u stranicu zagrebačkog Tehničkog muzeja je reklamni kutak. Reklame za odjevne i uporabne predmete iz prošlog stoljeća neodoljivo nas podsjećaju i na kvalitetnu konfekciju koju smo rado nosili, a toliko je lijepa i ugodna da bismo u nju “uskočili” i danas.

Tekstilni kombinat Zagreb 1967. godine predstavio je ovaj razigrani, ležerni i lagani kostim za toplije dane. Osim što odiše elegancijom, ova kombinacija jaknice i suknje izgleda kao haljina pa je posve primjerena za razne dnevne prilike, od poslovnih do privatnih.

Osim neodoljivih boja i uzorka, zanimljiv je i kroj elegantne jaknice koju krase dva velika džepa i bijeli paspul oko kragne i kratkih rukava. Suknja ima veliki džep s jedne i ukrasne faldice s druge strane.

Tekstilni kombinat Zagreb osnovan je davne 1924. godine kao poduzeće za preradu pamučnih roba pod nazivom “Tvornica za pamučnu industriju”. Tadašnji osnivač i glavni dioničar, gospodin Feliks Pollak – Pamegg iz Beča, prije gotovo jednog stoljeća postavio je temelje i standarde za dugogodišnju tradiciju proizvodnje visoko-kvalitetnih damastnih tkanina na prostorima Jugoistočne Europe.

Danas je društvo u privatnom vlasništvu, a 2008. godine TKZ je preselio proizvodne pogone u obližnje Veliko Trgovišće te promijenio naziv u “Tvornica tekstila Trgovišće (TTT).

Kostim Tekstilnog kombinata iz 60-ih, koji izgleda kao haljina, nosili bismo i danas
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap